+ Suggest news
06.02.2015

Какви промени в образованието искат управляващите

Какви промени в образованието искат управляващите

Законопроектът на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование бе приет със 107 гласа "за", 32 "против" и 22-ма въздържа ли се. Той бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на БСП и "Атака", които гласуваха "против", а ДПС се въздържа, въпреки че Лютви Местан го определи като позитивен знак.
Управляващите предлагат нова образователна структура в системата на училищното образование - основна образователна степен с два етапа: начален (I-IV клас) и прогимназиален (V-VII клас), и средна степен също на две нива - първи гимназиален етап (VIII-Х клас) и втори гимназиален етап (ХI и ХII клас).
Депутатите отхвърлиха законопроекта на Валери Жаблянов от левицата за Народната просвета. Той бе подкрепен само от 27 депутати, 67 бяха "против", а 55 се въздържаха.
Според ГЕРБ предложения от тях проект предвижда възможност за смяна на избора; предуниверситетска подготовка; тясно профилирано и професионално образование в последните две години.
Предвижда се и създаването на нов вид училище - "обединено" (от I до Х клас). Така учениците от малките населени места или тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение, ще могат да завършат първи гимназиален етап в родното си място. Тези училища могат да осигуряват и професионална подготовка, което ще позволи на децата да придобият квалификация по част от професия.
Въвежда се статут на училище с национално значение. Заварените към влизането в сила на този закон общински основни училища се преобразуват в едно от училищата в новия закон, по решение на общинския съвет.
Към всяко училище ще има обществен съвет, а Национален инспекторат по образование ще прави независима външна оценка на качеството на образованието, предлагано в училищата и детските градини.
Учениците от 1-ви до 3-ти клас ще получават качествени оценки, вместо в цифри, и ще завършват с удостоверение за завършен начален етап. Предлага се учениците до 4-ти клас да не повтарят класа.
Проектът дава възможност професионалните гимназии и училища по модела на германската дуална система да осъществяват професионално обучение във втори гимназиален етап (ХI и ХII клас) и по пътя на обучение чрез работа (дуално обучение). Обучението чрез работа е форма на партньорство между професионална гимназия и работодател, която съчетава обучение в реална работна среда чрез наемане на работа в предприятие и обучение в професионална гимназия или професионално училище.

Източник: vesti.bg


Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Tutor Coach Babysitter Child doctor
Academy School Study hall Sports club Kindergarten Kids Corner
Parent / Learner


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ