+ Предложи новина
06.02.2015

Какви промени в образованието искат управляващите

Какви промени в образованието искат управляващите

Законопроектът на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование бе приет със 107 гласа "за", 32 "против" и 22-ма въздържа ли се. Той бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на БСП и "Атака", които гласуваха "против", а ДПС се въздържа, въпреки че Лютви Местан го определи като позитивен знак.
Управляващите предлагат нова образователна структура в системата на училищното образование - основна образователна степен с два етапа: начален (I-IV клас) и прогимназиален (V-VII клас), и средна степен също на две нива - първи гимназиален етап (VIII-Х клас) и втори гимназиален етап (ХI и ХII клас).
Депутатите отхвърлиха законопроекта на Валери Жаблянов от левицата за Народната просвета. Той бе подкрепен само от 27 депутати, 67 бяха "против", а 55 се въздържаха.
Според ГЕРБ предложения от тях проект предвижда възможност за смяна на избора; предуниверситетска подготовка; тясно профилирано и професионално образование в последните две години.
Предвижда се и създаването на нов вид училище - "обединено" (от I до Х клас). Така учениците от малките населени места или тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение, ще могат да завършат първи гимназиален етап в родното си място. Тези училища могат да осигуряват и професионална подготовка, което ще позволи на децата да придобият квалификация по част от професия.
Въвежда се статут на училище с национално значение. Заварените към влизането в сила на този закон общински основни училища се преобразуват в едно от училищата в новия закон, по решение на общинския съвет.
Към всяко училище ще има обществен съвет, а Национален инспекторат по образование ще прави независима външна оценка на качеството на образованието, предлагано в училищата и детските градини.
Учениците от 1-ви до 3-ти клас ще получават качествени оценки, вместо в цифри, и ще завършват с удостоверение за завършен начален етап. Предлага се учениците до 4-ти клас да не повтарят класа.
Проектът дава възможност професионалните гимназии и училища по модела на германската дуална система да осъществяват професионално обучение във втори гимназиален етап (ХI и ХII клас) и по пътя на обучение чрез работа (дуално обучение). Обучението чрез работа е форма на партньорство между професионална гимназия и работодател, която съчетава обучение в реална работна среда чрез наемане на работа в предприятие и обучение в професионална гимназия или професионално училище.

Източник: vesti.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска ясла София Витоша
Вечерен курс по Английски
Частни детски градини Красно село
Курсове по Немски език в Русе
Зумба танци Пловдив
Балет деца маша илиева
Езикова школа Испански език
Уроци по Холандски език
Бизнес Английски в 24 урока
Уроци по Арабски език София
Школа Балет тодес
Уроци по Испански
Изучаване на Английски
Индивидуални уроци по Плуване Варна
Индивидуални тренировки по Волейбол
Excel курсове
Маникюр курсове Фризьорство
Курс по Френски език за начинаещи
Уроци по Турски език Пловдив
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Курс по Италиански
Курс Счетоводство Варна
Испански за деца
Пилатес Бургас Изгрев
Уроци по Немски
Курсове за Фризьори Пловдив
Испански онлайн
Курс по Руски език Варна
Аржентинско Танго
Уроци по Китара София цени
Уроци по Цигулка Варна
Начални уроци по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ