+ Предложи новина
15.03.2018

Пост във "Фейсбук" на преподавател по педагогика предизвика лавина от възмущение

Пост във

  Скандален пост във "Фейсбук" на преподавателка по педагогика от Бургаския университет "Проф. А. Златаров" предизвика лавина от възмущение в социалните мрежи. В него въпросната доц. д-р Елена Петкова заявява, че "образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване". Грубото й изказване й е събрало хиляди негативни реакции, а от сайта "Мама нинджа" сезираха просветното министерство и Комисията за защита от дискриминация. Още не е ясно дали институциите ще се занимаят с казуса.

 Коментарът е направен в дискусия, която тече от няколко дни по повод сигнали, че в някои детски градини учителките помолили родителите да не водят децата си на тържествата за осми март, защото не могат да говорят или не знаят добре стихчетата. Покрай спора трябва ли така да се отнасят към децата с по-различно развитие доц. Елена Петкова, която преподава педагогика в Бургаския университет, обявява: "Образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване. Различните деца отиват в различна образователна институция. И там развиват специалните си нужди със специални педагози. Идеята не е сегрегация, а образование. Освен ако не искате да си правите децата на всеобщо необразоваеми, че по-лесно".

 От МОН коментираха, че приобщаващото образование (чиято философия е децата със специални потребности да бъдат приобщени в масовите училища редом с останалите деца - бел. ред.) е твърда политика на министерството и че не приемат подобно отношение към специалните деца. От там призоваха за конкретни сигнали за детски градини с подобни проблеми, които да проверят.

 Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с "предупреждение за уволнение", след като шестокласниците, на които преподавала, са подали жалба срещу нея, съобщи Дарик радио. Децата обвиняват преподавателката си във физическо и психическо насилие. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, наложена й от директора, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение. Наказанието й е наложено, защото през учебната 2016/17 г. в часа по английски език е дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка "Ти нямаш грам акъл в главата!" и я нарекла "безотговорна и безочлива". Въпросната учителка отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил "огромен". Обиждала децата с думи като "говеда" и ги заплашвала, че ще "изхвърчат от часа". Учителката е осъдена да плати на училището разноските за две инстанции - общо 625 лв.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ