Регистрирай се
+ Предложи публикация

07.10.2018

Националният музей на транспорта в Русе пази личния вагон на цар Фердинанд

 Националният музей на транспорта и съобщенията в град Русе е създаден по случай 100 години от навлизането на жп транспорта в България през 1966 г. и е ведомствен обект на БДЖ. Разполага с експозиции на открито и в зали в сградата на първата гара в България, която се намира под Младежкия парк в Русе. Представя развитието на железопътния и речния транспорт у нас.

Последната българска теснопътна железница Септември-Добринище

 Често наричат първата българска железницата Русе – Варна, осъществена по инициатива на Митхад паша, „Баронхиршовата железница”, мислейки, че тя е построена от барон Хирш. Но той строи железницата Цариград -  Белово, а създател на линията Русе - Варна е английското акционерно дружество на Уйлям Гладстон и двамата инженери Баркли. Барон Хирш поема само експлоатацията на линията Русе - Варна след 1869 г. и това е причина да започнат да я наричат на негово име. Собственост върху нея обаче има дружеството на Гладстон.

 За работа по първата жп линия в България Русе - Варна през 1866 г. във вагоностроителния завод в Манчестър, Англия са произведени 10 локомотива от серия 148. След близо пет десетилетия, през 1914 г. машините  от тази серия излизат от експлоатация  и само локомотивът в най-добро състояние и султанския вагон са съхранени в специално депо и сега са експонати в музея.

Транссибирската железница - гръбнакът на Русия

 Особенно интересни са уникалните експонати: локомотив № 148 и композицията превозвала пътници и пощенски пратки по първата жп линия в България - Русе – Варна (1866), бойният вагон на маршал Толбухин, салон-вагоните на цар Фердинант и цар Борис III, първата подвижна телевизионна станция в България, купето на султан Абдул Азис. Показани са знамена, позиви, фотоси, оригинална съобщителна техника, лични вещи на транспортни разботници - участници в революционните борби преди 9 септември 1944. В музея е организирана библиотека с материали на тема "Транспорт и съобщения", публикувани в България до днес.

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече