verified
plus

Общност "Център за демократично учене" Училище

София, България
Център за демократично учене работи според принципите на демократичното образование, предоставяйки свободен избор и самонасочено учене за учениците и самоуправление за центъра.
Език на преподаване:
Английски език
Български език
Профилът е:
Прегледан: 3281 пъти
Посетители: 1246
Последно онлайн: 11.03.24
С разширено изучаване на
Допълнителна информация и професионален опит за Общност "Център за демократично учене"

Философията на демократичното образование стъпва на процеса на демократично самоуправление, в който всеки член на училищната общност има равен глас. Да, това на практика означава, че децата наравно с учителите управляват училището. Практикуват демокрация всеки ден, вземайки решения за управлението на ежедневния живот в училището, създавайки правилата, по които общността функционира и следейки те да бъдат спазвани.

 

Когато растеш и учиш в среда, в която основна ценност е зачитане правата на личността и свободния избор това е естествена предпоставка да пораснеш като активен и отговорен гражданин.

 

 

Общност на равенство, взаимно уважение и демократично взимане на решения.

 

Най-добрите условия за учене – както и за работа и живеене – са тези, при които правата и мнението ни са уважени. В демократичното училище има седмични училищни събрания, на които всички членове на общността имат равен глас, без значение от възрастта или статуса. Ученици, учители и родители сядат заедно като равни, за да обсъждат и гласуват във връзка с училищните правила, програмата, проекти и други въпроси. Демократичното взимане на решения в училище не означава възрастните да изоставят задълженията си, означава те да споделят отговорността с по-млади хора.

Резултатът: толерантни, отговорни индивиди с отворено съзнание, които знаят как да изразяват мнението си и да слушат това на другите; добре образовани действени граждани за модерно демократично общество.

 

Едно демократично общество има нужда от граждани, които са креативни, иновативни и действени в техните общности и региони. Децата не научават тези качества чрез уроци и теория. Но тези, които преживяват лична отговорност и демокрация на ежедневно ниво в училищата си, се научават да изразяват това, което мислят, борят се по въпроси, които са важни за тях, разрешават проблеми като група, уважават мнението на другите и допринасят за успешното управление на общностите си. Тези, които са отговорни за собственото си учене, развиват ефективни стратегии за намиране на творчески и новаторски решения на проблеми и имат инструментите, нужни за ученето през целия живот.

 

Силно демократично общество се гради от свободни и активни граждани. За да бъдеш такъв обаче е необходимо средата, в която растеш да те учи и насърчава да познаваш и пазиш демократичните ценности.

 

Затова работим за утвърждаване на демократичния образователен модел в България!

Изпрати съобщение
до Общност "Център за демократично учене"
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски език Шумен
Частни уроци по Биология Смолян
Диалози на Английски език
Салса Плевен
Школа за танци София
Курсове за Козметик
Индивидуално обучение по Немски език
Курс по Испански Варна
Уроци по Немски online
Литература за 7 клас
Уроци по Химия за Медицина
Клуб по Спортни танци Шумен
Латино начинаещи и напреднали
Италиански език за начинаещи онлайн
Курс Немски език Варна
Говорим Английски Онлайн
Курсове по Йога
Курсове по Плуване
Школи Народни танци за начинаещи
География тестове
Уроци по Математика за студенти Варна
Частна детска ясла София Лагера
Курсове Английски език Варна
Курс Английски Пловдив
Dance Хип Хоп танци
Частни уроци по Химия
Курсове по Испански Варна
Тест по География и Икономика за 5 клас
Народни танци в детската градина
Уроци по Английски език за начинаещи
Клуб по Народни танци
Уроци по Химия и Биология Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ