Топ 7 дни
gold
verified
plus

Общност "Център за демократично учене" Училище

кв. Драгалевци, София, България map
0888 605 419
Център за демократично учене работи според принципите на демократичното образование, предоставяйки свободен избор и самонасочено учене за учениците и самоуправление за центъра.
Език на преподаване:
Английски език
Български език
Профилът е:
Прегледан: 1716 пъти
Посетители: 756
Последно онлайн: 14.08.22
С разширено изучаване на
Допълнителна информация и професионален опит за Общност "Център за демократично учене"

Философията на демократичното образование стъпва на процеса на демократично самоуправление, в който всеки член на училищната общност има равен глас. Да, това на практика означава, че децата наравно с учителите управляват училището. Практикуват демокрация всеки ден, вземайки решения за управлението на ежедневния живот в училището, създавайки правилата, по които общността функционира и следейки те да бъдат спазвани.

 

Когато растеш и учиш в среда, в която основна ценност е зачитане правата на личността и свободния избор това е естествена предпоставка да пораснеш като активен и отговорен гражданин.

 

 

Общност на равенство, взаимно уважение и демократично взимане на решения.

 

Най-добрите условия за учене – както и за работа и живеене – са тези, при които правата и мнението ни са уважени. В демократичното училище има седмични училищни събрания, на които всички членове на общността имат равен глас, без значение от възрастта или статуса. Ученици, учители и родители сядат заедно като равни, за да обсъждат и гласуват във връзка с училищните правила, програмата, проекти и други въпроси. Демократичното взимане на решения в училище не означава възрастните да изоставят задълженията си, означава те да споделят отговорността с по-млади хора.

Резултатът: толерантни, отговорни индивиди с отворено съзнание, които знаят как да изразяват мнението си и да слушат това на другите; добре образовани действени граждани за модерно демократично общество.

 

Едно демократично общество има нужда от граждани, които са креативни, иновативни и действени в техните общности и региони. Децата не научават тези качества чрез уроци и теория. Но тези, които преживяват лична отговорност и демокрация на ежедневно ниво в училищата си, се научават да изразяват това, което мислят, борят се по въпроси, които са важни за тях, разрешават проблеми като група, уважават мнението на другите и допринасят за успешното управление на общностите си. Тези, които са отговорни за собственото си учене, развиват ефективни стратегии за намиране на творчески и новаторски решения на проблеми и имат инструментите, нужни за ученето през целия живот.

 

Силно демократично общество се гради от свободни и активни граждани. За да бъдеш такъв обаче е необходимо средата, в която растеш да те учи и насърчава да познаваш и пазиш демократичните ценности.

 

Затова работим за утвърждаване на демократичния образователен модел в България!

Изпрати съобщение
до Общност "Център за демократично учене"
Докладвай нередност

Отзиви


Подобни профили
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Шведски език
Тестове по Руски език
Уроци по Математика София Борово
История 6 клас
Школи по Народни танци София Студентски град
Тенис уроци София
Школа за Народни танци Пловдив
Уроци по Плуване за деца в Пловдив
Курс по Испански език
Хип Хоп танци уроци
Частни детски градини Банишора
Частни уроци по Немски език в Русе
Школи по Английски език Пазарджик
Немския език
Уроци по Плуване в Пловдив
Курсове Ноктопластика Пловдив
Шофьорски курсове в София
Обучение по Счетоводство
Как се учи Английски
Уроци по Английски език Варна
Школи по Народни танци
Уроци Английски онлайн
Курсове Испански език София
Школи по Народни танци София Младост
Курсове за шофьор
Учител по Математика Люлин
Онлайн уроци по Английски език за начинаещи
Уроци по Физика Варна
Курсове Компютърна грамотност София
Азбука на Немски
Тренировки по Футбол за деца Варна
Предлагам уроци по Тенис на корт
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ