+ Предложи новина
29.08.2017

Зрелостник си нае заместник на поправителната матура по БЕЛ в Пловдив

Зрелостник си нае заместник на поправителната матура по БЕЛ в Пловдив

  Ученик се яви на вчерашната поправителна матура по български език и литература на мястото на свой приятел зрелостник. Квесторите обаче разкриха неумелата измама още при проверката на документите. Наемникът се легитимира за изпита със собствената си лична карта и логично стана ясно, че не е човекът, който трябва да седне зад изпитната банка. Така се стигна до анулиране на писмената работа. Това бе единствената засечена нередност по време на матурата, която се проведе в Професионалната гимназия за битова техника. Двете момчета са възпитаници на различни училища и никак не си приличат. Случаят е прецедент за Пловдив. Експертите от Регионалното управление по образование са изготвили доклад до Образователното министерство, за да бъде решено какви ще са последствията за дуото.

 Общо 385 зрелостници подадоха заявления за повторно явяване на матурата по БЕЛ. От тях 14 не бяха допуснати до изпита. От останалите 371 зад банките седнаха 261 души. Мнозина от тях останаха разочаровани от третия модул на изпита, в който трябваше да пишат аргументативен текст "Изборът на сърцето" върху откъс от поемата "Ралица" на Пенчо Славейков.

 Трудна работа, но нямам избор - ще трябва да взема този изпит, разказа Теодора Канева от хасковското село Крум. Жената завършила вечерна гимназия "Пейо Яворов" под тепетата през 2013 г. и оттогава не пропускала сесия в опита си да вземе изпита по български и литература. 30-годишната Теодора призна, че само с диплома за средно образование има шансове за прилична работа, защото от години била на издръжката на баба си и живеела изключително трудно. Успяла да се пребори с втората матура и изкарала 3.20 по биология, но вече 4 години се блъска над пълния и краткия член и литературния анализ с надеждата най-сетне да успее.

 Исках нещо друго, никак не съм доволен, категоричен бе и възпитаникът на СУ "Димитър Матевски" Георги Бърнов. Той все пак се опитал да сътвори нещо по зададената тема и написал една страница, но не скри, че повече се надява да се е справил с граматиката. Обясни, че е останал до последно и е писал, за разлика от немалко зрелостници, които напуснали малко след обявяването на темата за "Ралица" и след като се борили с първите два модула. Първият от тях съдържаше 30 затворени въпроса, а максималният брой точки, който можеше да донесе, бе 30. Вторият модул бе с 10 въпроса със свободен отговор и се точкуваше с 40. Тестът бе изтеглен вчера сутринта в Министерство на образованието, а задачите бяха генерирани измежду 11 718 750 комбинации.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ