+ Предложи новина
18.05.2016

Зрелостниците пишат по темата "Разрушената хармония" в повестта "Гераците"

Зрелостниците пишат по темата

  Над 50 хиляди зрелостници пишат по повестта на Елин Пелин "Гераците". Младежите имат правото да решат дали да пишат есе или интерпретативен текст. "Разрушената хармония" е формулировката на темата. Темата за 41-вия въпрос от матурата бе изтеглен в 9:00 часа. Самият изпит за зрелостниците стартира в 8:00 часа, като 12-класниците решават Вариант 13 на теста. "Засега изпитът протича спокойно", обяви просветният министър Меглена Кунева. По думите й, засега няма нарушения в изпитния процес. Навсякъде в страната обаче има експерти, готови за бърза реакция при опити за преписване.

 Буквално минути по-късно обаче стана ясно, че вече има и първи сигнал за нарушение. Репортер на Нова телевизия е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за това, че е купил онлайн отговорите на теста. Вариантът за 40-те тестови въпроса беше изтеглен рано тази сутрин в Министерството на образованието от журналисти. Над въпросите ще мислят над 50 хиляди абитуриенти - заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.

 Като защита от преписване и подсказване, МОН въведе по-строги мерки за тазгодишните матури. От просветното ведомство съобщиха по-рано, че след сглобяването на теста, той ще се изпраща до директорите на всички училища, които чрез специален код ще могат да го разсекретят, разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.  Видеокамери, които тази година ще записват и звук, ще има във всяка зала, в която ще се провеждат матури. Предварително е уточнено  точното място, на което ще пише всеки зрелостник - това също е от новите мерки на МОН срещу преписването. Видеосистемата пък е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора в съответното училище, но и с 28-те регионални инспектората по образование и с министерството, където десет експерти ще могат в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали.

 За първи път зрелостниците ще пишат с еднакви химикалки, които ще получат от квесторите, които също за първи път ще следят за изпита, без да разполагат с мобилните си телефони. Министерството има готовност при получени много сигнали за нередности да разбърка поредността на въпросите за зрелостниците във всяка зала.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.9 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ