+ Предложи новина
03.06.2020

Зрелостници за темата на тазгодишната матура: „Писах нещо, ама не е вярно”

 За втора поредна година Елин Пелин попари зрелостниците на матурата по български и литература. След като миналото лято трябваше да разсъждават по разказа "Косачи", сега от тях се искаше да напишат есе или интерпретативно съчинение на тема "Човекът и неговите съмнения" по разказа "Чорба от грехове на отец Никодим".

 "Най-малко съм очаквала пак Елин Пелин", излезе разочарована дванайсетокласничка от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Други обаче дори не бяха разбрали върху какво трябва да пишат. "Схвана ми се кръстът. То и почивка даже няма", изохка възпитаник на Селскостопанската гимназия в Садово. "Не четох чак до темата", призна зрелостник на излизане от гимназията по дървообработване. "Писах нещо, ама не е вярно", каза друг, който също не можа да си спомни какво е заданието.

 Двама зрелостници са получили паник атаки по време на матурата по български език и литература в Пловдив. В единия случай момче е било прегледано от медицинското лице в школото и въпреки опитите да го успокоят, е настояло да напусне изпита. За момиче, което също се е почувствало зле, е викана линейка. Медицинският екип установил, че състоянието се дължи на стреса и девойката останала да довърши. За двама ученици със специални образователни потребности  бяха осигурени материали на езика на Брайл, специална машина и консултанти, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

 Тази година няма засечени опити за преписване, нито анулирани работи. Четирима зрелостници обаче са били застрашени сутринта да не бъдат допуснати до местата им в залите, защото не са носели лични документи. Само един от тях в крайна сметка не е държал изпита, защото казусът му се оказал неразрешим – бил е в чужбина и не си е подменил личните документи, а шофьорската му книжка била отнета предната вечер. На двама асеновградчани родителите са смогнали да донесат в последния момент личните карти.

 Ученичка пък представила изтекъл задграничен паспорт. След като я спрели на входа, майка й донесла акт за раждане. Полицаят, който е охранявал територията на школото, е сравнил данните в двата документа и е потвърдил, че са на едно и също лице, за да бъде допусната ученичката до матурата.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Салса Варна
Курсове по Счетоводство Варна
Интегрална Йога
Частни детски градини Надежда
Народни танци София
Тренировки Фитнес
Курсове за Маникюр Благоевград
Курс по Декупаж
Уроци Китара София
Школи по Английски език София
Курс Фризьорство София
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Курс по Счетоводство София
Народни танци видео
Уроци по Пиано Стара Загора
Уроци по Немски Бургас
Тренировки по Баскетбол в Пловдив
Индивидуални уроци по Испански София
Онлайн уроци по Италиански
Кик Бокс София
Годишно счетоводно приключване
Частни уроци по Испански Варна
Учене на Английски Онлайн
Тренировки по Волейбол за деца
Как да науча Английски език
Зумба танци Пловдив
Курсове Excel
Немски език Варна
Уроци по Немски гьоте институт
Тренировки по Волейбол Пловдив
Езикови школи Бургас
Модерен Балет София школа
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ