+ Предложи новина
22.05.2018

Зрелостници за темата на матурата: Тегава работа

Зрелостници за темата на матурата: Тегава работа

 Вапцаровата “Вяра” се падна на задължителната матура по български език вчера. Абитуриентите писаха интерпретативно съчинение или есе на тема “Човекът и Вярата”.

 Тегава работа е поезията, казаха младежи на излизане от изпитните зали. 12 работи са анулирани, младежите се опитали да си помогнат с мобилните телефони. Единият телефон дори се раззвънял. Родители сигнализираха за грешка в теста. Във въпрос 7 трябва да се посочи в кое от изреченията не е допусната граматична грешка. Те смятат, че думата комисия трябва да е членувана. Учители също са категорични, че грешки има и в четирите изречения, въпреки че като верен е посочен отговор “б”. “Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат изисква да впечатли конкретна комисия, а не някаква си комисия”, казаха още учители и родители. От МОН пък обясниха, че просто става дума за някаква комисия.

 Имам възражения към Вапцаровата “Вяра”, коментира учителката по литература Станимира Манолова. Това е поколение, родено през 2000 г., расло с “Властелинът на пръстените” и “Междузвездни войни”, Вапцаров им е страшно далечен, каза още педагожката. Според нея и преразказът на седмокласниците е труден. Те трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на част от творбата на Бранислав Нушич “Седем хайдути и едно магаре”. Децата нямат проблем със случката, а с детайлите, а тук ги има много, допълни Манолова.

 Четирилистни детелини за късмет раздаде 7-класничката Стела Иванова от ОУ “Княз Александър I” в Пловдив преди външното оценяване по български език. “Цял час ги търсих в с. Калековец, където живеят баба и дядо”, обясни тийнейджърката. Много от връстниците ѝ в училището също си носеха талисмани - кръстчета, гривни със зодиакални камъни, малки плюшени играчки. Преди изпита част от децата минаха през близката църква “Св. св. Кирил и Методий”, за да запалят свещ на празника на св. св. Константин и Елена.

 51 138 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът се проведе в 653 училища. В националното външно оценяване по български език и литература след 7-и клас участваха 55 289 ученици в 1747 училища. Резултатите от външното оценяване за седмокласниците ще са готови до 6 юни, а от матурите - до 13 юни.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ