+ Предложи новина
23.05.2019

Зрелостници: Тазгодишният вариант на матурата ще докара „доста двойки“

Зрелостници: Тазгодишният вариант на матурата ще докара „доста двойки“

  "Косачи" на Елин Пелин бе тазгодишната изненада за зрелостниците на матурата по български език и литература. 49-те хиляди абитуриенти избираха между есе или интерпретативно съчинение, а конкретната тема, върху която трябваше да разсъждават, бе "Реалност и измислица". Kоментарите за нея бяха, както винаги, в двете крайности - от "много добра" до "много сложна", а каква оценка ще донесе тя на всеки един от младежите ще стане ясно на 13 юни.

 Традиционно тестът бе генериран в 5:30 часа сутринта в просветното министерство - в последния възможен момент, за да няма изтичане на информация. "Фаталният" 13-и изпитен вариант бе изтеглен от репортера на БНТ Елиана Димитрова от над 11 милиона възможни комбинации. От МОН увериха, че теч не може да има, тъй като само един-единствен човек в МОН знае какви са въпросите.

 Учениците решаваха тест от 40 въпроса под зорките очи на 10 500 квестори и 4000 видеокамери. Първият им модул бе от 30 въпроса със затворен отговор и продължи един час, също колкото и втория модул с 10 въпроса с отворен отговор. Третият модул (41 въпрос) бе 2 часа, в рамките на който зрелостниците писаха съчинение или есе върху "Косачи". Те не можеха да напускат изпитните зали по време на модулите, а само между тях, като първата възможност за излизане бе 60 минути след началото на изпита.

 Точно това са направили например зрелостници в столично училище, които масово се отказали преди втория модул, разказа баща на 12-класничка. "Дъщеря ми е останала до края, но половината от връстниците й са предали тестовете си веднага след първия модул. Въпреки че се е готвила добре, въпросите по нейни оценки, особено в първия модул, са доста трудни", коментира той. По думите му тазгодишният вариант на матурата ще докара "доста двойки" на абитуриентите. Други родители се притесняваха, че "Косачи" се учи основно в шести клас, а в програмата влиза отново като преговор в началото на 11-и клас и младежите вече са успели да го позабравят. Според тях Елин Пелин присъства с твърде много творби в програмата.

 В групата "Матури 2019" във Фейсбук масово коментарите бяха, че първият модул е бил доста по-труден от минали години, за разлика от втория, който пък е бил суперлесен. Разбира се, имаше и деца, за които тестът е бил много по-лесен от очакваното. Очакванията на мнозина са все пак баловете да паднат поради по-трудните въпроси.

 От 52 хиляди души, подали заявления за участие в първата матура по български, 49 хиляди са се явили на изпита, съобщиха от МОН. Анулираните работи са 11. В четвъртък е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор. Най-много са желаещите да се пробват по английски език.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Английски Благоевград
Курсове по Руски език Бургас
Пилатес в София-център
Модерен Балет за деца София
Индивидуални уроци по Плуване
Подготовка по Математика
Курсове по Руски Варна
Езикови курсове Испански
Латино танци и Модерен Балет
Частни уроци Английски Пловдив
Уроци по Пиано за деца
Курс Немски София
Курс по Италиански София
Бизнес Немски
Модерен Балет Стара Загора
Школа Балет тодес
Училище на Английски
Английски език курс
Онлайн уроци по Математика
Тренировки Кик Бокс София
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Частно училище София
Школа за Народни танци Бургас
Йога упражнения за отслабване
Курс по Английски за начинаещи
Уроци по Немски език Пловдив
Онлайн Английски език
Онлайн уроци по Немски език за начинаещи
Урок по Математика за 1 клас
Вечерен курс по Руски език за начинаещи
Английски за трети клас
Тренировки Бокс София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ