+ Предложи новина
14.05.2016

Зрелостници от Видин избраха да отидат на абитуриентския си бал с народни носии

Зрелостници от Видин избраха да отидат на абитуриентския си бал с народни носии

  С народни носии на бала? Това със сигурност щеше все още да звучи като виц, докато не беше реализирано от цял клас ученици от Северозападна България. Английската гимназия във Видин „Йордан Радичков“ стана еталон за българщината и показа завиден толеранс към традициите ни. Зрелостници от 12 „б“ клас на елитното училище избраха да отидат на абитуриентския си бал не със скъпи костюми и рокли, а с народни носии. Директорът на учебното заведение адмирира инициативата им и ги поздрави за креативното мислене, с което напускат родното училище и се впускат в истинския живот. С този символичен акт за подкрепа на българския дух в училищата от цялата страна, завършващите средното си образование видински момичета и момчета подкрепиха символично идеята народните танци да се изучават в часовете по физическо възпитание.

 Трябва повече да се обръща внимание на българското, защото в последно време то остава на заден план, заяви един от абитуриентите, който от малък играе народни танци. Носиите и за момчетата, и за момичетата бяха предоставени безплатно от видинска фолклорна група. Женските одежди са автентични влашки носии. Те представляват бели туники с везани празнични шевици. Характерно за тях са шебаците, които са ръчно изплетени. Един месец учениците посещавали заедно и уроци по танци, за да покажат достатъчно добри умения в последния си учебен ден в гимназията за преподаване на чужди езици. Ние, учителите сме изключително щастливи, защото виждаме това, което през последните години сме успели да изградим и да възпитаме у децата – почит към българското и традициите ни, заяви от своя страна класният ръководител на 12 „б“ клас.

 Идеята за почитане на българските традиции и култура не е нова. Още миналата година 18-годишният абитуриент Димитър Соколов избра народна носия за своя бал. Пременен с традиционно облекло от с. Беден, обл. Смолян и заедно с гайдар с каба гайда, Димитър беше посрещнат от своите съученици с бурни овации.

Източник: www.delo.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ