+ Предложи новина
04.06.2015

"Зографът" стана "ехограф"

Зографът стана ехограф

  Думата „зограф“ е тазгодишният препъникамък в преразказа на седмокласниците. Децата явно не знаят значението й и зографът фигурира в текстовете като „зоограф“, „географ“, „ареограф“ и странно и като „ехограф“, каза Красимира Иванова, експерт по български език в МОН. Най-големите пропуски на учениците са, че не разпознават сложните съставни изречения, бъркат пунктуацията, не могат да определят вида на подчиненото изречение, грешат, когато трябва да определят пунктуация в цитати. Задача 25 в теста, в която трябва да пишат лично разсъждение от 2 изречения върху „Език свещен на моите деди“ (Ив. Вазов), масово е пропускана. Анализът по математика сочи, че има трайна тенденция на броя ученици, които умеят да четат графики и да правят косвени изводи по тях. Това при предишните години бе сериозен проблем. Над 70% могат да намират корен на линейно уравнение. Задачите за мислене не им се отдават.

Ниски балове за гимназиите, пак ще се влиза и с тройка

  Ниски балове, с които да се кандидатства за влизане в професионалните, профилираните и езиковите училища се очакват в кампанията по прием на седмокласници, която стартира до дни. От около 55 000 кандидат-гимназисти молби за друго училище подават около половината.

  Както стана ясно, процентът на двойките е доста голям, както и на тройките и четворките. МОН не обяви колко от учениците имат слаб успех и по двата предмета.

  Средният брой точки по български тази година е 58,68, а миналата година е бил 62,64 точки. По математика тази година средният брой точки, отново за цялата страна, е 45,73, а миналата е бил 52,58. Данните са за първия и втория модул от миниматурите. По правило децата, които кандидатстват, се явяват и на втората част, защото тя им носи повече точки. Но може да се подават молби и само на база на успеха от националното външно оценяване. Учениците, които имат отличен успех (над 5,50) на двата модула по български език са 2442, а по математика – 1240. Не е ясно колко от тях имат висок успех и по двата предмета.

  Слабите оценки по литература са 14,94 на сто, тройките са 13,62%, четворките – 35,22%, петиците – 31,87%, а отличните – 4,35%. По математика процентът на слабите оценки е 27,51, на тройките – 20,24, на четворките – 28,31, на петиците – 17%, а на отличните – 6,94%.

  Очаква се не повече от 30 000 ученици да кандидатстват. Местата за прием са 21 086. При всички случаи ще се запази практиката на повечето места да се приема и с тройка. Това, разбира се, не важи за топ езиковите училища.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ