+ Предложи новина
18.05.2016

Журналисти купиха отговорите на днешната матура в 10.32 ч

Журналисти купиха отговорите на днешната матура в 10.32 ч

  80 лева срещу отговори от матурата. Това е била офертата на продавач на отговори, с когото е успял да се свърже екип на БНТ. Екипът, който е успял да купи отговори за матурата, констатира, че продавачите са станали доста изобретателни. Припомняме, че просветното министерство подготви поредица от мерки, за да се предотврати търговията с отговори от тестовете и преписването по време на изпита. Една от мерките, която все още не знаем дали е приложена, е таен пакет. На днешните матури по български език и литература се явиха 52 000 дванайсетокласници и 59 000 седмокласници. Тестът за матурата за зрелостниците бе генериран в 5.25 часа тази сутрин. Той се състои от 40 въпроси. 41-ият въпрос – темата бе изтеглена в 9.00 часа. Падна се „Разрушената хармония” в повестта „Гераците” на Елин Пелин. Седмокласните преразказваха разказа на Михаил Вешим „Родителска среща" от името на неутрален разказвач.

 Екип на БНТ се е свързал с продавачите на отговори в интернет. Писали им във фейсбук, където те се рекламирали. Получили отговор и телефон, на който да се обадят. Конкретната оферта от 80 лв. получили в телефонен разговор с мъж. Съгласно офертата първоначално се заплащали 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. се дават по-късно, след като получат отговорите, решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството.

 Плащането телевизионният екип извършил чрез куриерска фирма, тъй като продавачът отказал лична среща. Той се опасявал да не бъде разкрит. В 9.30 часа му бил изпратен подканващ SMS, че все се чакат отговорите. Журналистите веднага получили отговор, че тестът се решава. В 10.32 часа матурата била решена, а отговорите изпратени отново чрез SMS. Телевизията уточнява, че работи съвместно с МВР и прокуратурата, за да се изясни дали действително има пробив в системата. Във фейсбук вече се предлагат отговори за матурата по математика, биология и история, която ще се проведе в петък, 20 май. Предлагат се от потребител на социалната мрежа в групата "Матури 2016". Проверка на публикациите показва същият потребител е предлагал и отговори за днешната матура. 

Източник: www.news.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Музика за 2 клас
Уроци Плуване Варна
Курсове по Немски Варна
Уроци по Немски онлайн
Уроци по Физика Варна
Уроци по Френски език Стара Загора
Частни уроци по Руски език
Индивидуално обучение по Фотография
Народни танци София
Плуване калории
Курс по Йога
Салса Латино танци
Частен учител по Математика
Курсове по Рисуване София
Онлайн изучаване на Английски език
История 10 клас
Индивидуални уроци по Плуване Варна
Курс Английски за начинаещи
Английски език за 4 клас
Немски език за начинаещи онлайн
Частна детска градина София Овча купел
Икономическа География
Частни детски ясли Банкя
Онлайн Английски за начинаещи
Суинг танци София
История за 6 клас
Уроци по Рисуване за деца
Курсове по Испански за начинаещи
Как да науча Немски език
Частни уроци по Физика Пловдив
Китайски език София
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ