+ Предложи новина
22.01.2015

Жителство за първолак

Жителство за първолак

 Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои учебни заведения. До края на месеца повечето от педагогическите съвети на големите училища ще бъдат готови с критериите, по които ще отсяват кандидатите. Личната карта на родителя носи бонус точки на кандидат-първолаците във все повече столични училища. Школските директори изобретяват нови и нови начини, с които да попречат на родители, регистрирани при роднини и познати, да запишат децата си в най-желаните училища. Един от способите, ползван от мнозина, е жителството на съответния адрес да бъде доказвано само с личната карта на родителя. По този начин обаче семейства, които живеят под наем и са регистрирани другаде, няма да могат да се възползват от екстрата, която носи най-много точки при класирането.

 Други училища пък поставят различен брой точки на кандидатите в зависимост от това кога са регистрирани в квартала. Расте броят на школата, които приемат документи за кандидатстване в първи клас онлайн. По този начин се избягват опашките пред училищата и родителите, чакащи от полунощ, за да вземат по-ранен номер за детето си. Причината за това е, че когато се изчерпят другите критерии за класиране, училището подрежда децата по входящия номер. С новия метод родителите подават по електронен път заявленията си.

 Всички училища във Варненска област приемат едновременно документи през май, за да няма психоза и опашки.Това обясни шефката на РИ на МОН в морската столица Венцислава Генова. Никой не избързва със заявленията, защото те са само част от целия набор от документи и само когато родителите на бъдещите първолаци ги съберат всички, кандидатстват за прием в съответното школо, каза тя. Документът за училищна готовност излиза през май и за това не се допуска избързване със заявленията. Просветната шефка е сигурна, че вече втора година по този начин приемът е по-равномерен и спокоен.

Източник: standartnews.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ