Регистрирай се
+ Предложи новина

11.02.2019

Здрави деца, освидетелствани от ТЕЛК, не ходят на училище

Здрави деца, освидетелствани от ТЕЛК, не ходят на училище

 12 000 деца са отпаднали от училище през миналата година, показват данни на Министерството на образованието. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които отсъстват безпричинно. Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, Врачанско където учителите случайно откриват, че две видимо здрави и адекватни деца, са глухонеми по документи, предаде NOVA. До преди няколко месеца 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма. Но само според официалните медицински заключения. До решението на ТЕЛК, с което момичето е освидетелствано като нищо нечуващо, учителите стигат случайно. Установяват го покрай опитите им да накарат родителите на детето то да посещава училище.

 Покрай Бисерка и нейния братовчед - също глухоням по документи, ръководството на учебното заведение миналата година открива, че от общо 37 деца в училището в Камено поле 20 са с ТЕЛК, а системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми. Неофициално се знае, че повечето диагнози на децата са астма и епилепсия. Официално нито един родител не е предупредил в училището, че детето има подобен проблем. А по закон, не е и длъжен.

 Оказва се, че някои от децата в тийнейджърска възраст не могат нито да четат, нито да пишат. По закон обаче трябва да бъдат пропускани в по-горен клас, тъй като ученици със специални образователни потребности не могат да повтарят. Може само да им бъдат изготвяни индивидуални програми за обучение, обясни директорката на училището в Камено поле. Няма механизъм, по който родителите на децата с ТЕЛК, които безпричинно не ги пускат на училище, да бъдат принудени да го правят. Месечната помощ, която получават на дете, е между 400 и 900 лева. Възпитатели споделят, че още с раждането, родители търсят начин да освидетелстват децата си, защото това се превръща в гаранция за сигурен месечен доход.

 Сега обаче законът предвижда родителите, чиито деца безпричинно отсъстват от класните стаи, да бъдат санкционирани от кмета на съответната община с глоба от 50 до 150 лева. След проверка на прокуратурата на двете деца в Камено поле, освидетелствани като глухонеми, ТЕЛК-овете са отнети. Колко от останалите са истински засега няма информация.

Източник: www.24chasa.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Подготовка за матура по БЕЛ
Курсове по Английски език в София
Курс Компютърна грамотност
Тестове по Френски език
Компютърни курсове София
Частни уроци по Английски език в Пловдив
Курсове Немски Пловдив
Школа по Латино танци Велико Търново
Руски език online
Уроци по Литература за 7 клас
Уроци по Математика за 1 клас
Уроци по Народни танци София цени
Школи по Английски език София
Джаз Балет Пловдив
Ащанга Йога
Немски език курсове София
Частни уроци по Български език Плевен
Курс по Народни танци Пловдив
Рисуване за деца
Уроци по Гръцки език Пловдив
Езикови курсове Бургас
Курс по Италиански език Варна
Курс Немски Русе
Уроци по Брейк Break
Курс по Графичен
Интензивен Курс Английски
Курсове по Масажи
Школа по Немски език
Курсове по Холандски език
Спортни танци за деца Варна
Нови уроци по Хип Хоп танци
Курсове по Рисуване Варна
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече