+ Предложи новина
17.07.2020

Завърши първият випуск гимназисти с професионална квалификация „Приложен програмист“

 Първият випуск, обучаващ се по професия „Приложен програмист” по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, завърши 3-годишното си обучение. 218 гимназисти вече са с най-високата степен на професионална квалификация.

 „Уменията в областта на програмирането и дигиталната креативност са изключително необходими за развитието ни като страна. През следващите години светът ще навлезе в период на динамични дигитални трансформации. Почти няма да има професия, която да не изисква познания в областта на дигиталната креативност.”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при връчване на грамотите на отличниците от първия випуск. Той поздрави лауреатите за добрите резултати и изрази увереност, че в бъдеще все повече ученици ще се включват в обученията по програмата, която от днес отново е отворена за кандидатстване на https://it-kariera.mon.bg/e-learning/. По думите на Вълчев България вече е на световната карта на развитие на информационните технологии и занапред ще става все по-добро място за живот и реализация на младите хора. „Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ е пример за успешно сътрудничество между бизнеса, професионалните гимназии и висшите училища”, подчерта министър Вълчев. Тя дава възможност за развиване на високотехнологични умения и се стреми да отговори на нуждите на пазара на труда у нас от специалности в обхвата на информационните технологии.

 Председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Стамен Кочков заяви, че програмата е пример за успешна съвместна работа между институциите и отбеляза, че в сектора има и ще продължава да има голяма нужда от ИТ специалисти. Същевременно технологичната сфера има огромно значение с това, че подкрепя  всички останали области да се развиват по-бързо и ефективно.

Завършилата с отличен резултат Стефания Цветкова от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" благодари на всички лектори за придобитите знания и отзивчивостта им и добави, че от обученията по програмата е научила много повече, отколкото е очаквала. Програмата дава възможност за придобиване на допълнителна професионална квалификация както за учениците от професионални паралелки, различни от „Компютърни технологии“, така и за онези, които са в профилирани паралелки. Те получават в края на тригодишния обучителен период и най-високата степен - трета на професионална квалификация за "Приложен програмист", която е възможна в рамките на училищното образование.

 Националната програма осигурява обучение по програмиране на ученици от Х, ХI, ХII клас, като дейностите по нея се организират в пет центъра - София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии. Занятията се провеждат под формата на смесено учене, което комбинира присъствие в класната стая и обучения онлайн. В преподаването участват и специалисти от ИТ сектора, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и останалите участници. 60 ученици от успешно завършилите тази година вече са приети в университети в ИТ специалности, а много от фирмите, в които са осъществявани практическите обучения, са отправили покани за назначаването им на работа.

 За реализацията на програмата бяха осигурени средства в размер на 1 480 000 лева. За трите учебни години в нея се включват над 2 300 ученици. Програмата се реализира въз основа на Споразумението за сътрудничество между МОН и представителите на ИТ индустрията - Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии (ИКТ Клъстер), подписано през декември 2016 година.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ