+ Предложи новина
15.05.2018

Заради спадащ интерес пластичните операции ще бъдат с намаление за абитуриенти

Заради спадащ интерес пластичните операции ще бъдат с намаление за абитуриенти

  Около 4 хил. лева ще са нужни на всяко семейство, в което тази година има абитуриент, за да подготви отрочето си за бала. В тази сума влизат както всички детайли от визията на зрелостника, така и бюджет за почерпка на близки и роднини и допълнителни по-дребни разходи като автомобил, фотограф, подаръци, които обаче надуват сметката допълнително.

 Изчисления показват, че в държавната хазна ще влязат поне 193 млн. лева само заради разходите покрай тазгодишните дванайсетокласници. Според справка в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) 55 167 ученици са подали заявления за явяване на матура по български език и литература. Така, ако умножим техния брой по среден разход от 3,5 хил. лева, се оказва, че 165 млн. лева ще се завъртят в родната икономика само през месец май.

 Един от основните разходи са роклята или костюмът. Цените им могат да варират в зависимост дали са конфекция, или са шити по поръчка. Средната им стойност е около 600 лв., за които може да облечете отрочето си с уникален тоалет. По-евтино може да се намерят рокли и костюми, които са масово производство, в търговската мрежа. А за родителите с по-дълбоки джобове има и маркови модели, чиито стойности са около и над 1000 лв. Столични дизайнери пък искат 1800 лв. за рокля ръчна изработка, която обаче ще бъде единствен и неповторим модел.

 Абитуриентките минаха на филъри за устни. Зрелостничките вече отказват да си слагат гръдни импланти за бала заради страх от спукване. Действително няма голям интерес от страна на абитуриентките към поставяне на гръдни импланти, каза д-р Антон Тонев, член на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Младите дами, освен интерес към филърите за устни, си оправят и скулите, допълни той. По думите на д-р Тонев напоследък твърде малко момичета лягат на хирургичната маса. Освен това, аз лично отказват да правя гърди на 18-годишни освен, ако действително няма нищо и се налага да им се създаде самочувствие, каза той. Така практикуват и колегите със специалност пластична и реконструктивна хирургия, посочи лекарят.

 Д-р Антон Тонев посочи, че все още много хирурзи без необходимата специалност си позволяват да правят пластични операции. Не са малко и козметичните студиа, където хора без медицинско образование инжектират филъри в устните и скулите. Това може да създаде трайни проблеми, дори да се стигне до обезобразяване на лицето, предупреди специалистът. В клиниката му не минава седмица без младо момиче да потърси помощ след намесата на непрофесионалист.

 Най-големи са пораженията, когато непрофесионалист инжектира филъри в скулите. получават се огромни лимфни отоци под клепачите, предупреди медикът. Ако се потърси лекарска помощ скоро след инцидента, се прилага хиалуронидаза за разграждане на хилуроновата киселина. На по-късен етап не може да се направи нищо, поясни пластичният хирург. За да не се стига до такива инциденти, д-р Антон Тонев препоръча пациентите да избират доказани специалисти, да не се доверяват на хора, които твърдят, че могат всичко и то на много ниска цена. Междувременно, заради отлива от търсене преди абитуриентските балове редица клиники и студиа започнаха да предлагат филъри и услуги за разкрасяване с намаления.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ