+ Предложи новина
13.05.2020

Заради пандемията: Три варианта на приемните изпити в родните университети

  Изпити “на живо” със здравословно отстояние и маски, онлайн или есе - това са трите варианта, с които българските университети ще приемат нови студенти. Очакват се обаче датите на матурите, за да започнат кампаниите.

 Софийският университет няма да провежда кандидатстудентски изпити онлайн. Някои ще са на живо, а за други – ще се ползват само оценките от матурите. На 18 май ще е ясно как точно ще се проведе кампанията.

 До 19 юни е срокът за онлайн подаване на документи в предварителните приемни изпити в Университета за национално и световно стопанство - ще прави изпити дистанционно на 22 юни – по география на България, на 23 юни – по история на България и на 24 юни – по български и литература. Редовните кандидатстудентски изпити ще бъдат от 2 до 5 юли онлайн или на хартиен носител, ако епидемиологичната обстановка го позволява. Документи за участие ще се подават от 15 до 29 юни. УНСС разработи първата по рода си в България иновативна система за провеждане онлайн на кандидатстудентски изпити. Системата гарантира пълна сигурност на кандидатстудентската информация, тя е базирана на изкуствен интелект, пълна автентификация (доказване на самоличността) на кандидат-студентите и криптиране и цифрово подписване на оценките от приемните изпити.

 Техническият университет в София вече проведе 3 онлайн изпита по математика, 1 по английски език, 1 по рисуване и 1 по композиция. Ако на 13 май падне карантината, изпитите в края на юни и началото на юли ще бъдат действителни, но все още няма заповед на ректора. Те всъщност ще са същинските, а не предварителни. Засега онлайн изпитите в ТУ-София са преминали добре. На предварителните конкурси се явили около 1500 души.

 Лесотехническият университет ще прави изпитите си онлайн в средата на юли, обясни ректорът проф. Иван Илиев.

 В Минно-геоложкия университет ще се кандидатства само дистанционно, обясни ректорът проф. Ивайло Копрев.

 Химикотехнологичният и металургичен университет ще приема с резултати от матурите, с предварителен изпит и по график, като изместваме със седмица всичко напред, каза ректорът проф. Сеня Терзиева. ХТМУ вече провело онлайн изпити, същинските също ще са дистанционно.

 Медицинският университет в София все още не е взел категорично решение за изпитите, предстои да проведе ректорско-декански съвет.

 В Пловдивския университет редовните изпити са в от 1 до 4 юли. Ще бъдат присъствени, тъй като в университета има достатъчно зали и може да се осигури 1,5 метра между кандидатите.

 В Университета по хранителни технологии почти е сигурно, че изпитите по математика и химия, които са входни за вуза, ще бъдат дистанционно. По този начин на 26 април е проведен предварителен изпит, ще има втора сесия на 17 май по същите предмети и в средата на юни - трета сесия. Редовните изпити ще са в средата на юли, вероятно дистанционно. От вуза смятат, че този начин е добър и не са имали технически проблеми.

 Във Великотърновсиския университет “Св. св. Кирил и Методий” в края на април тестът по история бе онлайн и резултатът е отличен. 

 В благоевградския ЮЗУ “Неофит Рилски” изпитите ще са онлайн. Първите бяха на 8 май, когато 51 кандидати се явиха на тестове по български, история на България, биология и математика. Това замести отложената първа изпитна сесия от март. Следващият изпит е на 15 май. Онлайн изпитите по български, история на България, география на България, математика, биология и английски ще се провеждат всеки петък в 14 часа.

 Философският факултет пък обяви друг форма на прием - конкурс за есе: “Аз съм България и нейното европейско бъдеще”, “България в Европа: светлини и сенки”, “Аз и моята свързаност със света: общуване и отчуждение”, “Какво ме кара да (не) остана в България”. Отличените разработки получават сертификат и право за записване в специалности “Социология”, “Политология”, “Философия”. Крайният срок за изпращане на есетата е 23 май, а резултатите ще се обявят пет дни по-късно. Факултетът по изкуствата организира конкурс за статия “Коронавирус и медии”. Най-добрите предложения ще осигурят на кандидатите прием в специалност “Култура и медии”.

 На живо ще са изпитите по химия и биология за магистърски специалности в Медицинския университет в Плевен. При повече кандидати, изпитите ще са в повече дни. Датите ще бъдат определени, след като стане ясно кога ще бъдат матурите на зрелостниците.

 Първият присъствен изпит в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” е на 16 май. Едновременно обаче може да се положи изпит онлайн. Допускат се и индивидуални изпити - в Центъра за кандидатстудентска дейност, където се дава тест и в присъствието на квестор се полага изпит за жалената специалност.

 Бургаският свободен университет вече проведе два пъти онлайн изпити по български, история и СТОП тест. “За специалност “Право” са необходими изпити по български език и история. За всички други специалности приемаме с оценка от държавните зрелостни изпити”, каза ректорът Галя Христозова.

В университета “Проф. д-р Асен Златаров” само подаването на документи е онлайн, но изпитите да се провеждат на място.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ