+ Предложи новина
11.12.2017

Заради организационни затруднения МОН обмисля квоти за математическите състезания

Заради организационни затруднения МОН обмисля квоти за математическите състезания

  Общественото недоволство може и да откаже просветното министерство от въвеждането на квоти за участие в математически състезания. Това става ясно от отговори на МОН във връзка със спорната идея за ограничаване на броя на участниците в ученическите олимпиади. От ведомството очаквано не сметнаха за нужно да информират обществото за готвените промени, за тях се разбра от гневни постове във "Фейсбук".

 Става дума за нов регламент за провеждане на пролетните математически състезания, в които участват учениците между 5-и и 8-и клас. Досега на тях можеше да се пробва всеки желаещ. Според новите правила обаче на въпросните състезания през 2018 г. ще могат да се явяват само определен брой деца. За по-големите градове Варна, Пловдив и Бургас квотата е по 8 ученици за всеки от 4-те класа - пети, шести, седми и осми. За София са отпуснати по 16 бройки за пети, шести и седми клас и 20 бройки за осми клас. Отделно за Националната природо-математическа гимназия има запазени 4 места. За всяка от останалите 24 области квотата е от по 4 души. Общо за страната според критериите на МОН могат да се явяват 600 деца. Не е ясно как са определяни въпросните квоти - дали са обвързани с резултатите на учениците, с жителите на съответния град или друго. Също толкова скандална е и разпоредбата, че участниците трябва да бъдат избирани от експерти от регионалните управления по образованието по ред и критерии, определени от тях. На всичкото отгоре ограниченията се въвеждат, при положение че участието в състезанията може да донесе предимство при кандидатстване и стипендии.

 МОН даде чисто чиновнически мотиви за квотите. "Заради увеличаващия се брой кандидати част от училищата отказват да бъдат домакини, тъй като се налага да бъдат използвани няколко сгради и това затруднява ръководителите на отборите. Увеличаването на кандидатите налага и увеличаване на броя на квесторите, удължава се и периодът за размножаване на материалите за състезанието, което затруднява организацията на състезанието", посочват от министерството.

 От Съюза на математиците в България, които са съорганизатор, също коментираха, че децата се увеличават всяка година и не могат да бъдат побрани физически в училищата-домакини на състезанията. М.г. на състезанието са се явили над 700 деца, а за тази очакванията са повече. "Това пък води до невъзможността да се осигури навременна и качествена проверка на работите на децата", заяви шефът на СМБ проф. Николай Николов. Днес ще има среща със заинтересованите страни, на която да бъдат обсъдени промени в регламента, "така че да няма ощетени участници".

Заради квотите преподаватели искат оставка на зам.-министър Таня Михайлова, която отговаря за ученическите състезания. Това не е първата конфликтна ситуация, в която тя попада. В разгара на спора за директорското място СМГ я обвини в политически натиск. Преди седмици пък срещу нея протестираха неправителствени организации заради писмо, в което иска всяко посещение в училище да става след подкрепата на министъра и/или началника на РУО.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тестове по Немски език онлайн
Спортни танци
Английски за 2 клас
Стандартни танци
Частни уроци по Руски език
Уроци по Български език за 1 клас
Уроци по Пеене София
Курсове по разговорен Английски
Школа по Немски език
Английски 2 клас
Уроци по Салса за начинаещи
Уроци по Пиано ноти
Частни уроци по География
Уроци по Салса el clasico
Индивидуални уроци по Руски език София
Курсове по Английски език цени
Курсове за компютри
Английски език за 4 клас
Урок по Математика за 1 клас
Италиански език
Уроци по Математика Бургас
Руски език предлага вечерен курс
Частни уроци по Български език Стара Загора
Подготовка по Математика за 7 клас
Частни уроци по Английски за деца
Уроци по Немски език
Български език и Литература 7 клас
Уроци по Английски език за начинаещи
Школа за Народни танци Велико Търново
Учител по Математика
Уроци по Зумба в София
Учител по Английски Младост
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ