+ Предложи новина
18.04.2017

Започнаха традиционните опашки за записване на седемгодишните в първи клас

Започнаха традиционните опашки за записване на седемгодишните в първи клас

  От днес до 19 май е срокът, в който родителите на бъдещите първокласници трябва да подадат заявление в училището, в което желаят да учи детето им. От 19 май до 2 юни комисиите в училищата ще трябва да направят класирането и да обявят списъците. Първото записване е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране ще се публикуват на сайтовете на училищата на 8 юни, а тези за трето - на 16 юни. В столицата приемът на първокласници става по нови критерии.

 Водещ критерий е адресната регистрация - най-много точки ще се дават за родител със съвпадащи постоянен и настоящ адрес в непосредствена близост до училището. На второ място е настоящ адрес, а на трето – ако родителят живее в същия район. Друга група критерии са участие на децата в подготвителни групи на училищата, което ще дава точки при прием. Допълнителни точки се дават, ако детето има брат или сестра в същото училище, както и ако адресът на месторабота на един от двамата родители е в административния район на училището. Социалните критерии дават предимство на деца с починали родители, един или двама, деца с трайни увреждания над 50%, деца от многодетни семейства, осиновени деца.

 Пред столичното 133-то училище се извиха среднощни опашки от родители, чакащи да запишат децата си в първи клас. Новите критерии бяха въведени точно с оглед избягване на струпване на опашки. Въпреки това родителите се притесняват, че все пак отделните училища имат право да добавят свои критерии. Затова те смятат, че на записването може да окаже влияние поредният номер. Това е причината още в 18.00 часа снощи опашка от родители да се образува пред 133-то училище в София. С цел актуализация на списъка с чакащите, на всеки кръгъл час те правеха поименна проверка.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.93 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ