+ Предложи новина
16.02.2016

Започнаха обществените обсъждания на новите учебни програми по БЕЛ

Започнаха обществените обсъждания на новите учебни програми по БЕЛ

  Първите обществени обсъждания на новите учебни програми по български език и литература и по история и цивилизации за втори, шести и осми клас започнаха вчера във Враца с участието на директори, учители, родители и експерти от областите Враца, Монтана, Видин, Плевен и София-област. В дискусиите, освен експерти от дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание", участва и заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, съобщи пресцентърът на МОН. Стаматов е коментирал, че сроковете за обсъждане на програмите за трите класа са кратки, но това се налага от факта, че за изготвянето на качествени учебници в Закона за предучилищното и училищното образование също са разписани ясни срокове.

 "За да има добри учебници за учебната 2017/2018 година, когато ще влезе в сила реформата за втори, шести и осми клас, трябва да намерим съгласие по учебните програми сега - до средата на март", посочи Стаматов. По думите му до момента към МОН не са подадени никакви писмени становища. "Този закон буксуваше 15 години - тъкмо тръгне и се връща, не можем да си позволим това повече, законът е факт и сроковете ще бъдат спазени", добави той. На срещата експерти от МОН са съобщили, че българска литература ще се изучава повече от четири години - изцяло в 7-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, но също и с отделни текстове в останалите класове. Досега такъв акцент върху българската литература не е имало и разпределениeто ще се фокусира именно върху нея заради външното оценяване.

 За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език. Това ще реши проблемите с грамотността. Обособени са часове и за комуникационни способности по няколко часа седмично, за да може децата да добият умения и за справянето си като граждани в реални ситуации.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ