+ Предложи новина
20.06.2016

Заплатите ще бъдат увеличени, ако синдикатите и министерството работят добре

Заплатите ще бъдат увеличени, ако синдикатите и министерството работят добре

  Министерството на образованието и науката, представлявано от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, и синдикатите подписаха днес Колективния трудов договор, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Подписи под документа сложиха д. ик. н. Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Надежда Николчева - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Стефка Балева - председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България и Аспарух Томов - председател на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати в България.

 Сред точките, около които се обединиха от министерството и синдикатите, са ангажимент в обсъжданията на новия бюджет за 2017 г. да работят за 10% увеличение на основната работна заплата и 20% увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове.

  Синдикатите и МОН ще работят и за въпроси, свързани с финансовото осигуряване на изпреварваща професионална квалификация на учителите, които ще преподават новото учебно съдържание, както и допълнителна квалификация за изграждане на умения за работа по проекти и програми в системата на образованието. В договора е разписано още, че средствата за представително облекло се увеличават на 360 лева. Страните се споразумяха обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г. От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния стават 30 лева. В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100% от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози.

 В Колективния трудов договор са разписани и условия за здравословен, безопасен и хигиенен труд. Социалните партньори си съдействат за извършване на национално проучване на заболеваемостта на работещите в системата на средното образование и факторите, които им влияят, ползвайки данните от службите по трудова медицина. Колективният трудов договор е валиден за две години. На всеки шест месеца на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество ще бъде правен отчет на договора.

Източник: www.actualno.com

Снимка: БГНЕС

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ