+ Предложи новина
28.12.2023

Заплатите на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари

  Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

 "Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца", каза министър Цоков. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

 Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

 В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

 Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др. За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет, уточняват от образователното министерство.

 Новият Колективен трудов договор беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. д-р Янка Такева, председателя на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров, председателя на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

 Учителските синдикати към КНСБ и "Подкрепа" наградиха министъра със златна значка и плакет за добра съвместна работа със социалните партньори. Отличията му връчиха председателите на двете организации - д-р Янка Такева и д-р Юлиян Петров.

Източник: www.dnes.dir.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Английски Online
Кик Бокс тренировки за жени
Уроци по Руски език София Младост
Индивидуални уроци по Китара
Уроци по Пиано online
Модерен Балет деца Варна
Уроци по Италиански език
Зумба Фитнес София
Курс Фризьори Пловдив
Частни уроци по Немски език в Русе
Уроци по Испански език в София
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Школа за Народни танци луди млади
Вечерен курс по Испански език
Пилатес София център
Индивидуални уроци по Английски език Варна
Курсове Маникюр Хасково
Народни хора за начинаещи
Индивидуални уроци по Арабски език
Фризьорски
География на България
Курсове по Гръцки език Благоевград
Уроци по Немски език София Младост
Школа за Народни танци София
Карате клуб София
Фризьорски курсове Пловдив
Курс Италиански език
Уроци по Английски език Надежда
Танцова школа София
Балетна школа София Модерен Балет
Английски език уроци
Курсове по Английски език Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ