+ Предложи новина
18.04.2017

Занапред училищният плод трябва да е само първо или екстра качество

Занапред училищният плод трябва да е само първо или екстра качество

  Плодовете и зеленчуците, които получават децата в детските градини и учениците до 4-ти клас, вече трябва да са с първо и екстра качество, което да се доказва със сертификат за съответствие. Това предвижда проект на постановление на МС за промяна на наредбата за схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". На практика двете схеми се обединяват в една и за да продължи еврофинансирането по нея, държавата трябва да подготви 6-годишна национална стратегия.

 "Така децата и учениците ще получат достъп до храни с по-високо качество и ще се повиши ефектът от прилагането на схема "Училищен плод", посочват в мотивите си вносителите от земеделското министерство. Оттам признават, че изискването за най-високо качество на здравословните храни ще доведе до промени в разходите за предоставяните продукти, но според тях увеличението "няма да се отрази съществено на общия бюджет на схемата". Сега изрично изискване за качеството на доставките в нашата наредба няма, нейните текстове препращат общо към стандартите на ЕС.

 Предстоящите промени са поредните в тези схеми, които през годините редовно са съпътствани от проблеми и скандали. Миналата есен например се разбра, че фонд "Земеделие" купува продуктите на скандално високи цени само защото европейските регламенти позволяват това. В резултат тогавашното плащане на порция с фиксирана ставка се замени с плащане на реално доставено количество в килограми. Така за ябълките пределната цена на килограм продукт стана 1.71 лв., за морковите - 1.27 лв. за кг. Занапред фирмите ще могат да правят до 45 доставки на пресни плодове и зеленчуци за година, а не както бе досега - до 40, предвиждат още промените. Друг нов момент при прилагането на обединената схема е възможността и по "Училищно мляко" да се финансират съпътстващи мерки, насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност за здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храни и др. Досега съпътстващите мерки бяха допустими за подпомагане само по схема "Училищен плод" и именно с тях бяха оправдани високите цени м.г. Според промените одобрените заявители ще могат да искат възстановяване на разходите за съпътстващите мерки в размер до 15% от размера на разходите за доставка на плодовете и зеленчуците, а не до 5%, както бе досега.

 С цел гарантиране на качеството на предлаганото на децата мляко пък е въведено изискване за задължително предоставяне на информация, на базата на която да се прецени дали продуктите са произведени по БДС и са допустими за предлагане по схема "Училищно мляко". С други промени се премахва предимството, което получиха през октомври м.г. производителите на плодове и зеленчуци. Занапред те ще са равнопоставени спрямо останалите потенциални участници в схемите - учебните заведения, едноличните търговци, поели задължение да доставят плодове и зеленчуци на дадени школа, и общините. Като мотив е посочено спазването на правилата за конкуренция на свободния пазар. В схемите са включени 482 477 деца и ученици от 3800 учебни заведения в цялата страна. По нея се усвояват средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, като националното съфинансиране е в размер на 19.6 млн. лв.

Рисунка: Диян Кожухаров, ОУ "Христо Ботев" гр. Алфатар

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ