+ Предложи новина
06.10.2020

Заместник-кмет води сутрешната гимнастика на ученици от ямболска гимназия

 Ямболски училища връщат задължителната сутрешна гимнастика за учениците. Инициативата е на община Ямбол, като идеята е децата да изпълняват физически упражнения преди началото на часовете.

 "Действа изключително позитивно за учениците. Те с желание изпълняват упражненията. Чувстват се приобщени. Определено по-дисциплинирани са предвид по-ранното ставане. Липсва всякаква агресия. Това е физически и духовен релакс, бих казала. За нашето поколение това е един позитивен компонент", коментира Мария Тонкова, директор на професионалната гимназия по строителство и геодезия в Ямбол "К. Фичето".

 Идеята за връщане на сутрешната гимнастика е на Енчо Керязов, който е заместник кмет на общината. "Изключително съм радостен, че толкова деца се отзоваха на нашия призив. Откакто влязох в екипа на кмета Валентин Ревански, си поставих такава лична амбиция - да върнем сутрешната гимнастика в училища. Много българи сме израснали именно с нея. незнам поради каква причина е спряна по-късно. Надявам се все повече деца да се включват в тази добра практика", коментира той. Енчо Керязов изрази надежда още училища в страната да последват примера на Ямбол, като увери, че при заниманията сутрин се спазва физическа дистанция между учениците.

 Както е известно, българските ученици сред най-затлъстелите в Европа. В края на м.г. Световната здравна организация излезе с данни, според които българчетата заемат 5-то място по затлъстявате в Европа. 1/3 от българите под 18 г. пък са с наднормено тегло.

 Въпреки стряскащите данни, държавата не прави достатъчно, за да реши проблема. Безплатните закуски в училищата са далеч от здравословни - редовно се предлагат вафли, кроасани и линцери с много захар. Относно спортната активност пък парите, които се отпускат на училищата за спортуване, си остават в един и същ размер от поне 10 години - 2 лв. за дете в детска градина и по 3 лв. за ученици, или едва 2.3 млн.лв. за спортуване на децата.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Политическа География
Курсове за Маникюр
Курсове за Маникюр Стара Загора
Испански език онлайн уроци
Курсове по Английски език Русе
Частни уроци по Български език Плевен
Уеб Дизайн уроци
Уроци по Китара за деца
Частни уроци по Гръцки език
Курс по Италиански език Варна
Йога Варна
Упражнения по Английски за деца
Курс по Гръцки Варна
Уроци по Пеене Русе
Онлайн уроци по Китара
Частни детски градини Лозенец София
Частни уроци по Литература Плевен
Тест по Немски a1
Частни уроци по Литература Шумен
Народни танци Пловдив Кършияка
Езиков център Варна Руски език
Предлагам уроци по Тенис на корт
Курс Счетоводство Бургас
Пилатес за начинаещи
Частни уроци по Английски Варна
Online уроци по Пеене
Курс Фризьори Пловдив
Уроци по Испански online
Курс по Ексел
Езикови школи в София
Народни танци Младост 4
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ