+ Предложи новина
21.07.2017

Закриват 23 паралелки с прием след 7 клас в Пловдивска област

Закриват 23 паралелки с прием след 7 клас в Пловдивска област

  Общо 23 паралелки с прием след 7. клас ще бъдат закрити след трето класиране в Пловдивско. Вчера школските директори и Регионалното управление по образованието огледаха за последно реализирания прием, след като тази година се даде  максимално шанс за попълване на бройките и паралелки не бяха затворени след първи тур, както в предишни кампании. Към днешна дата обаче има обявени профилирани и професионални паралелки, за които директори представили абсолютно празни протоколи без нито един записан. В други има по двама-трима. В крайна сметка на финала на приемната кампания затварят 21 паралелки в Пловдив и 2 в областта. Те към момента са с до 10-12 ученици, което е под допустимия минимум. В същото време ще се направи компромис за други, на които не достигат по 1-2 деца, но са във важни специалности и направления, каза председателят на комисията Рангел Райчев. Този подход е предприет и спрямо дуалните паралелки, с изключение на дуалната по автотранспортна техника в Автото, в която не се е записал никой. В същата гимназия падат още две паралелки – за автомонтьори и редовната по автотранспортна техника.

 Изобилието от предлагане на профил предприемачество  доведе до закриване на 3 такива паралелки в Пловдив, няма да бъдат реализирани и две по икономическо развитие, 1 хуманитарна и 1 с природо-математическа насоченост. Не са събрали достатъчно желаещи сред положилите успешно прием по физическо и двете спортни паралелки  - в СУ „Константин Величков” и в СУ „Константин Кирил Философ”. Музикалната паралелка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” също пада заедно с тази по икономическо развитие. Няма надежда да се попълни „Промишлена електроника” в Механото и предложената тази година нова професия от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии, която възнамеряваше да готви специалисти за производство на хомеопатични продукти.

 На трето класиране за останалите незаети места се конкурираха 422 седмокласници, от които 401 са класирани и 381 са се записали. Тези, които вече са били заели места в закритите 23 паралелки, сега трябва да се пренасочат. Става въпрос за 62-ма тийнейджъри в областта. На директорите са дадени инструкции да повикат родителите и на тях е даден шанс да изберат друга свободна към момента позиция, преди незаетите места да бъдат обявени утре от инспектората за всички останали ученици. Няма драма в тази връзка, казаха от РУО. Повечето деца от тази група са се пренасочили към друго училище по местоживеене – ако например са се записали в паралелка в СУ „Св. Седмочисленици”, след закриването й са избрали профилирана паралелка в СУ „Черноризец Храбър”, като мотивът е бил по-скоро да не пътуват извън „Тракия”, колкото новият вариант да е в същия профил или професия.

 До 400 се сведе списъкът с необхванатите ученици в областта към момента, след като първоначално се очакваше те да са към 700. Това са тийнейджъри, които миналата година са били седмокласници, но са останали на поправителен, или пък не искат да учат повече.  В Пловдив тези деца са по-малко от 100, изцяло от малцинствата. Оттук нататък предстои тяхното обхождане по домовете и агитиране от спецекипите, които предстои да бъдат създадени до 18 август с цел да върнат всички ученици в клас наесен, каквато е директивата на МОН и премиера.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ