+ Предложи новина
04.07.2015

Законът за развитие на академичния състав предвижда раздел свързан с плагиатството

Законът за развитие на академичния състав предвижда раздел свързан с плагиатството

  Промени в Закона за развитие на академичния състав предвиждат раздел, свързан с плагиатството, фалшифицирането на данни, които не са само български промени, каза във Варна зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.

 Проверки за плагиатството първо на ниво университет предвижда подготвян пакет от промени, а след това на национално ниво.И по международните стандарти проверката се извършва първо във ВУЗ-а , който ако държи на авторитета и реномето си, ще реши проблема. Ако това не стане, се предвижда създаване на Апелативна комисия към МОН, за да разгледа случая и да излезе на национално ниво с това признава или не съoтветните научни постижения, дисертация и т.н., обясни проф. Денков. Според него принципът за хващане на плагиатството не е толкова труден, защото има софтуерни стандарти, по-важно е какво се случва след това.

 В България има няколко случая и Величко Адамов е един от тях, от години се знае, че има такъв проблем, но няма законови рамки това да бъде санкционирано, посочи зам.-министърът. Във Варна той представи приоритетите и основните цели на новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 ". Вече има отворени 8 процедури, три от тях са във висшето образование, за поддържане на рейтинговата система, студентски практики и студентски стипендии.

 Парите от 1.37 млрд лева по ОП са много пари от една страна, но те са разпределени за период от 7 години и ако ги сравним с общия бюджет за образование в страната, са само 10 % от него, каза проф.Денков. За това мерките по които се фокусираме-са квалификация, през която да минат всички учители, практики за 40000.50 000 студенти през следващите 2-3 години. Отападането на ученици за последната 2014 г е 12.9%, не е много далеч от тези 11% преждевременно напуснали, която е една от основните цели, но не е лесно да се върви в посока надолу, защото демографията се променя, имаме повече ромски деца, в затруднения има и бежански деца, както и деца със специални образователни потребности.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Кик Бокс Овча Купел
Уроци по Български език за 5 клас
Уроци по Немски език за начинаещи
Уроци по Английски език за начинаещи
Частни уроци по Математика София
Курсове по Математика Пловдив
Народни танци за деца Бургас
Учител по Английски език
Уроци по Италиански София
Фитнес клубове в София
Курсове по Рисуване
Курс по Английски език Варна
Частни уроци по Математика София Дружба
Курсове по Фризьорство София
Курсове по Английски София
Курс по Руски език онлайн
Йога студио
Уроци по Математика Лозенец
Английски език видео уроци
Аржентинско Танго
Курсове Немски Варна
Online уроци по Немски език
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Курс Испански
Английски в Малта
Курсове по Немски език
Център курсове Варна
Интернет уроци по Английски
Английски език курс
Класическа Китара
Частна детска градина София цени
Учител по Математика Люлин
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ