+ Предложи новина
01.10.2016

Задължителното целодневно обучение остава само на хартия

Задължителното целодневно обучение остава само на хартия

  С новия Закон за предучилищното и училищното образование изискването в училищата да има целодневно обучение до 7-ми клас - вече е задължително. В големите градове това на практика е невъзможно - заради липсата на материална база. В малките градове пък липсват желаещи, защото има кой да гледа децата след обяд. Така задължителното остава само на хартия.

 Нели Манчева Пейчева - 68 СУ "Академик Никола Обрешков": Тук при нас базата е изключително голяма и целодневно обучение има всяка една паралелка. Единствената сборна група, която имаме - тя е за ученици от пети и шести клас, където се наблюдава тенденция към увеличаване желание от страна на родителите. Не ходят на целодневно обучение 29 ученици и не ходят само защото имат алтернативен вариант, тоест има кой да ги посрещне у дома.

 Не на такова спокойствие се радват училищата в центъра. Заради по-големия брой ученици и ограничената материална база задължителното целодневно обучение става невъзможно.

 Лазар Додев - директор на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" към МОН: В много случаи трудно могат да се пресекат линията на възможното и желаното поради това, че в много училища в големите населени места поради големия брой ученици и многото паралелки това нещо трудно може да се случи. Още повече в големите училища има и двусменно обучение.

 За да се случи в някои големи училища дори те се лишиха от кабинети, тоест всички стаи се превърнаха в класни стаи. В първо столично училище също няма целодневно обучение, казват, че просто липсват желаещи. Така на практика то губи по 520 лева на ученик, а задължението по закон за целодневна организация на образованието си остава само на хартия. Практиката просто не го позволява.

Източник: www.bnt.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ