Регистрирай се
+ Предложи новина
12.02.2020

Задължително предучилищно образование за четиригодишните ще струва 100 млн. лева

 За има задължително предучилищно образование и за четиригодишните, ще трябват 100 млн. лева. Сумата съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на организиран от омбудсмана Диана Ковачева специализиран форум "Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца". Такова образование би трябвало да стартира още този септември - това планира МОН, като за целта трябва да се приемат и промени в образователния закон. Красимир Вълчев обаче каза, че мярката ще може да се въведе и по-късно - всяка община ще решава, но не по-късно от 2 години, считано от този септември.

 Омбудсманът Диана Ковачева акцентира, че от анализа на жалбите до институцията във връзка със задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца се оформят две групи становища. "Едното – на противниците на идеята, а другото – на родители и организации, които като цяло не са против, но питат готова ли е системата", посочи омбудсманът. И постави конкретните въпроси на родители като: има ли промяна на съдържанието и методиките при работа с 4-годишните, какви са гаранциите, че няма да има деца в преход – "деца, които всъщност да са част от системата проба – грешка", какво ще стане с 6-годишните и дали ще напуснат предучилищните групи, за да освободят място за 4-годишните, обезпечена ли е системата с достатъчно кадри? И още: имат ли готовност самите учители да отговорят на спецификите в образованието за 4-годишните деца, задължителността предлага ли алтернативни форми на обучение и как ще бъдат валидирани, ще бъдат ли премахнати таксите за предучилищното обучение? Министър Вълчев беше категоричен, че никой, включително и той, не харесва задължителните мерки, но колективният интерес е водещ и в този смисъл, задължителното образование за 4-годишните деца е най-доброто, защото в тази възраст се изграждат когнитивните езикови умения на децата. "Това е изключително важна интеграционна мярка за децата от семействата, чиито майчин език не е българският", каза той.

 По отношение на таксите, министърът посочи, че те са от най-ниските в Европа, а за общините, които ги премахнат изцяло ще се търсят възможности за компенсация. Във връзка с недостига на кадри в системата, Вълчев изчисли, че са необходими допълнително около 400-500 учители, което е с 10 % повече от моментното положение, но ще бъдат осигурени. В контекста на достъпността той отбеляза като проблем липсата на транспорт до отдалечените места и липсата на възможност за отделен транспорт за най-малките.

 От дискусията стана ясно, че самите учители посочват необходимост от промяна в учебните програми на университетите, които да бъдат адаптирани както към бързо променящата се среда, така и към реалните нужди на съвременните деца. Директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева информира, че за столицата недостигът на места в детските градини е за 160 четиригодишни деца, а недостигът на места в детските ясли е над 6 000. Тя съобщи още, че през тази година ще бъдат построени 5 нови детски градини, с 53 групи за 1 325 деца

Източник: www.actualno.com

 

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за Маникюр и Педикюр
Уроци по Народни танци Овча Купел
Курсове Ноктопластика Пловдив
Курсове по Италиански език София
Учител по Немски език
Курсове по Английски език София Младост
Разговорен курс по Английски
Онлайн уроци по Китара
Математика за деца
Математика 4 клас урок
Народни танци уроци
Курсове Английски език Варна
Испански за деца
Интерактивно обучение по Английски език
Уроци по Китара Варна
Школи за Народни танци Варна
Частна детска градина София Младост
История на архитектурата
Частни уроци по Английски Хаджи Димитър
Английски език ниво а1
Частна детска градина София Люлин
Частни уроци по Английски София
Немски език Варна
Курсове по Английски език Бургас
Курсове за Графичен
Обучение по Математика в детската градина
Курсове Excel
Частни уроци по Немски език София
Частни детски ясли Лозенец София
Уроци по Английски език онлайн
Частни уроци по Физика Бургас
Салса Плевен
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ