+ Предложи новина
12.02.2020

Задължително предучилищно образование за четиригодишните ще струва 100 млн. лева

 За има задължително предучилищно образование и за четиригодишните, ще трябват 100 млн. лева. Сумата съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на организиран от омбудсмана Диана Ковачева специализиран форум "Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца". Такова образование би трябвало да стартира още този септември - това планира МОН, като за целта трябва да се приемат и промени в образователния закон. Красимир Вълчев обаче каза, че мярката ще може да се въведе и по-късно - всяка община ще решава, но не по-късно от 2 години, считано от този септември.

 Омбудсманът Диана Ковачева акцентира, че от анализа на жалбите до институцията във връзка със задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца се оформят две групи становища. "Едното – на противниците на идеята, а другото – на родители и организации, които като цяло не са против, но питат готова ли е системата", посочи омбудсманът. И постави конкретните въпроси на родители като: има ли промяна на съдържанието и методиките при работа с 4-годишните, какви са гаранциите, че няма да има деца в преход – "деца, които всъщност да са част от системата проба – грешка", какво ще стане с 6-годишните и дали ще напуснат предучилищните групи, за да освободят място за 4-годишните, обезпечена ли е системата с достатъчно кадри? И още: имат ли готовност самите учители да отговорят на спецификите в образованието за 4-годишните деца, задължителността предлага ли алтернативни форми на обучение и как ще бъдат валидирани, ще бъдат ли премахнати таксите за предучилищното обучение? Министър Вълчев беше категоричен, че никой, включително и той, не харесва задължителните мерки, но колективният интерес е водещ и в този смисъл, задължителното образование за 4-годишните деца е най-доброто, защото в тази възраст се изграждат когнитивните езикови умения на децата. "Това е изключително важна интеграционна мярка за децата от семействата, чиито майчин език не е българският", каза той.

 По отношение на таксите, министърът посочи, че те са от най-ниските в Европа, а за общините, които ги премахнат изцяло ще се търсят възможности за компенсация. Във връзка с недостига на кадри в системата, Вълчев изчисли, че са необходими допълнително около 400-500 учители, което е с 10 % повече от моментното положение, но ще бъдат осигурени. В контекста на достъпността той отбеляза като проблем липсата на транспорт до отдалечените места и липсата на възможност за отделен транспорт за най-малките.

 От дискусията стана ясно, че самите учители посочват необходимост от промяна в учебните програми на университетите, които да бъдат адаптирани както към бързо променящата се среда, така и към реалните нужди на съвременните деца. Директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева информира, че за столицата недостигът на места в детските градини е за 160 четиригодишни деца, а недостигът на места в детските ясли е над 6 000. Тя съобщи още, че през тази година ще бъдат построени 5 нови детски градини, с 53 групи за 1 325 деца

Източник: www.actualno.com

 

Оценка 4.88 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ