+ Предложи новина
22.08.2018

Задължителният списък за първолачето - най-малко 30 лева

Задължителният списък за първолачето - най-малко 30 лева

 Най-малко около 30 лева излиза пълният комплект за първолачето, който обикновено се изисква на старта на учебната година. Сред задължителното в списъка, който получават родителите, са по 10 тетрадки с редове и квадратчета, бои, пастели, цветни моливи, набори от пластмасови букви, цифри и пръчици, пластилин, лепило, ножица, острилка, тефтерче, блок за рисуване и т.н. Все повече родители обаче търсят не най-евтиното, а по-качествено, за да не се налага да идват пак, казват от книжна борса „Пегас” в Пловдив. В този случай трябва да приготвят около 50-60 лева.

 20-процентното увеличение на цената на хартията от последните месеци повлече нагоре и цените на тетрадките. Така семействата това лято трябва да отделят повече пари, за да стегнат ученика за новата учебна година. Ако миналата есен тетрадките са излизали 50-60 лева, сега трябва да се предвидят с още 10-15 лв. отгоре само за тях. Най-евтината в момента тетрадка в книжната борса струва 25 ст. - с 20 листа и тесни и широки редове или квадратчета за първолаци. Миналата година по това време е била 20 ст. Пропорционално е повишението на цените и на останалите видове - чак до луксозните с твърди корици, които сега достигат до 6,80 лв. за бройка.

 На фона на повишението на цените в Европа обаче у нас поскъпването не е толкова голямо, казва управителят на пловдивската книжна борса „Пегас” Станимир Йорданов. В последните 5 години в бранша не е имало повишаване на цените, но в момента са сменени етикетите на всичко - до последната бланка, копирната хартия и ролката за касов апарат. Тетрадките за първолаците в момента варират между 20 и 50 ст. за бройка според качеството и марката.

 За малък формат с 40 листа цените тръгват от 35 ст. за вестникарска хартия и стигат до 80 ст. за бройката с офсетова. Тетрадката с 60 листа излиза съответно от 55 ст. до 1,20 лева. А за 80 листа искат от 70 ст. до 1,35 лв. За голям формат цената за 40 листа се движи между 75 ст. и 1,10 лв. Следващият обем от 60 листа струва от 1,05 до 2,10 лв. за бройка. По-дебелите тетрадки от 80 листа търговците таксуват по 1,30 до 2,50, в зависимост дали страниците са от вестникарска или офсетова хартия.

 Който е смогнал да зареди преди поскъпването, държи малко по-ниски цени. Не съм поставила надценката, за да ги изравня и да спечеля от разликата, обяснява Гергана Спасова от борсата за учебници „Пловдив”. Там зареждат само тетрадки с офсетова хартия и твърдят, че цената за най-малките с тесни и широки редове за първолачета е миналогодишната - 30 ст. От 40 листа излизат средно около 60 ст. за бройка, за 60 листа приблизителната цена е 80 ст., за 80 листа - левче. Най-дебелите от сто листа се харчат за около 1,30 лв.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски език София цени
Английски за трети клас
Индивидуални уроци по Френски език
Испански език Онлайн
Курсове Френски език София
Уроци по История Варна
Интензивни курсове по Английски София
Шри Шри Йога
Народни танци София кв Гоце Делчев
Балетни школи в Стара Загора
Пилатес упражнения за отслабване
Испански уроци
Уроци по Гръцки език Варна
Народни танци Варна македонски дом
Частни уроци по Английски език Пловдив
Частни Учители по Английски език София
Матура за 7 клас по Химия
Курс Испански
Уроци по Английски език онлайн
История на България за кандидат студенти
Бокс Варна
Курс за Счетоводител
Частни Учители по Френски
Курсове Масаж
Летни уроци по Английски
Курсове по Декупаж
Индивидуални уроци по Испански София
Фризьорски курсове
Модерен Балет Пловдив
Онлайн уроци по Пеене
Ноти за Пиано за начинаещи
Езикови центрове Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ