Регистрирай се
+ Предложи новина
10.10.2018

Задава се мораториум върху откриването на нови университети в страната

Задава се мораториум върху откриването на нови университети в страната

 Трябва да се опитаме да намалим приема в специалности като икономика, туризъм и психология и да увеличим местата в математиката и аграрните науки, каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на форума "Предизвикателствата пред държавните висши училища в България".  Той посочи, че има една група от професионални направления, където се очаква остър недостиг - такива са например аграрните науки и педагогиката. По думите му за тях дори е добре да се направи втора стипендия.

 "Стратегията по намаляване и преструктуриране на приема във висшите училища трябва да продължи, и то не толкова между университетите, колкото между професионалните направления. Ние имаме два пазара - пазара на образованието и пазара на труда, и те имат различна логика. Трябва да търсим инструменти към най-проблемните професионални направления, към които има най-малък интерес - математика, физкултура, природни науки, педагогика на обучението", обясни министърът, цитиран от "Фокус". 

 "Имаме и междинна професионална група, при която нямаме чак толкова голям проблем, това са изкуствата", каза още Вълчев. В друга група, при която няма недостиг на търсене, но също трябва да има стимулиране, е медицината например. "Тук обаче проблемът е невъзможността да задържим младите лекари, което е проблем на здравната политика. Въпрос е дали да даваме кредити на студентите, които после да бъдат например намалявани, ако студентът остане да работи тук", обясни той.

 Министърът посочи, че последната група са професионалните направления, при които може да се намали приемът. "Това са икономика, туризъм, психология. Но това не означава, че трябва да бъде намалено финансирането", каза Вълчев. Той каза, че подкрепя предложението на Съвета на ректорите за налагане на мораториум за откриване на нови университети в страната, и че ще внесе проект за промени в Закона за висшето образование. Идеята е занапред да не могат да се откриват нови вузове, нови филиали към тях и професионални направления, по които досега не са обучавали и които са несвойствени за тях.

 330 млн.лв. от средствата ще са за увеличение на учителските заплати, а 30 млн.лв. - за скок на възнагражденията и на непедагогическия персонал. Около 25 млн.лв. ще са за дейности по интереси, повече пари ще има за закуски за учениците.

 40 млн.лв. допълнително ще получи и висшето образование. С парите ще се увеличи издръжката на обучението на студентите във всяко професионално направление, но те няма да са на каплак, а според комплексната оценка за качеството на въпросното направление. При някои направления като икономика, администрация и управление и туризъм ще бъде повишен с около 10% базовият норматив, от който зависи субсидията им. За други специалности, като "педагогика на обучението по..", подготвяща учители, пък се очаква държавата да отпуска трета стипендия, т.е обучението в тях да е изцяло безплатно. 

Източник: www.segabg.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Химия Бургас
Уроци по Холандски
Да учим Немски онлайн
Частни уроци по Френски Пловдив
Йога курсове Бургас
Курс по Немски Пловдив
Уроци по Италиански език онлайн
Курсове Графичен
Курс по Рисуване за възрастни
Да учим Немски
Спортни танци за деца
Народни танци Студентски град
Училище за Фризьори
Частни уроци по Математика Стара Загора
Курсове Русе
Уроци по Народни танци Шумен
Граматика по Немски език
Уроци Немски
Урок по Математика
Уроци по Испански за начинаещи
Компютърни курсове Русе
Уроци по Английски Люлин
Курсове по Немски език София
Държавен зрелостен изпит по География
Индивидуални уроци по Народни танци
Уроци по Арабски език София
Школи по Народни танци София Студентски град
Курс по Френски
Урок по Английски за деца
Клуб по Народни танци
Латино танци за възрастни София
Народни танци в детската градина
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ