+ Предложи новина
19.01.2018

Забраниха телевизорите в пловдивските детски градини

Забраниха телевизорите в пловдивските детски градини

  Вътрешни заповеди с такова съдържание са сведени до учителите и персонала на детските градини от директорите на забавачките. Забраната се прилага въз основа на писма от общината с подобен смисъл. Повод за налагането на подобна мярка са сигнали от родители, че в детски заведения в „Южен“ и „Централен“, в някои от групите, непрекъснато се гледа телевизия. След поредното писмо от ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов, телевизорите в забавачките са прибрани в складовите помещения, а сред педагозите назрява недоволство.

 Една от причините е, че в част от забавачките има защитени проекти, финансирани от МОН за интерактивно обучение на децата в предучилищните групи. В тези проекти, защитени през миналата година, е заложено да се закупят интерактивни дъски, лаптопи и таблети за 13 детски заведения. Това вече е направено, но в повечето градини дъските все още не са монтирани, а и се падат по една на градина. Така в една от групите дъската може да се ползва, а останалите трябва да разчитат на телевизорите, които се използват като монитори. След забраната обаче и тази опция отпада. Остават таблетите, но те са закупени в някои от градините и далеч не стигат за всички деца. Учителите недоволстват, че не могат да си вършат работата по проектите, тъй като ползвали телевизорите за презентации, пускали по тях музика на децата, дидактически игри или образователни и детски филмчета и приказки. Педагози се чудят, защо, след като има сигнали за целодневно гледане на телевизия в някои забавачки, провинилите се техни колеги не бъдат санкционирани, а се налага да страда цялата система.

 "Точно гледането на детски филмчета от децата се опитваме да ограничим“, посочи зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му според стандартите на ООН, децата в тази възраст трябвало да гледат не повече от 1 час на ден телевизия, за да се социализират по-добре.

 „Гледането на телевизия е едностранна комуникация, а това е вредно за малките“, подчерта Стоянов и допълни, че този процес ще продължи, а в детските заведения в Пловдив телевизия няма да се гледа. „Има и други начини да се изпълняват проектите, в градините има достатъчно много техника“, коментира той.

Източник: www.dcnews.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ