+ Предложи новина
22.07.2019

Забраниха настаняването на деца без класиране в детските градини в София

Забраниха настаняването на деца без класиране в детските градини в София

 След като десетки внучета на работещи в столичните детски градини бяха приети извън електронната система за класиране, от 11 юли това вече не е възможно. Това обявиха от общината постфактум - седмица след като работната група, през която в градините се влиза без класиране, е спряла да разглежда заявления за прием на внуци на директори, учители и служители в общинските детски градини и общинските училища. Забраната обаче идва, след като на практика внучетата са настанени за предстоящата учебна година. Още не е публикуван протоколът от последното заседание на работната група, но според неофициална информация голяма част от разгледаните 200 заявления за прием са били за внучета.

 Въпреки премахването им като дискриминационни на допълнителните точки за класиране за работещ в градината - родител или баба/дядо, персоналът на градините използва възможността децата да бъдат вкарвани без класиране през специалната работна група. През работна група се приемат деца над определения брой за класиранията. В София обаче от години има недостиг на места в детските заведения и хиляди деца остават неприети всяка година.

 Само на заседанието на работната група на 24 април (това е последният качен онлайн протокол) например са разгледани 14 молби за приемане на внучета, чиито баби са директорки, учителки и помощник-възпитатели. Тогава шефката на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева пледира: "До този момент сме приемали внучета, не може сега да не приемаме. Трябва да бъдем последователни. Всяка гилдия подкрепя работещите си служители, само при нас не може. Това са хора, които повече от 30 години са работили в системата, толкова поколения деца са отгледали. Това е въпрос и на уважение към труда им и аз заставам зад тях и ги подкрепям."

 Работната група има специални правила, в които са изредени 7 хипотези за прием. Повечето от тях са за деца в различен риск. Включена е и опцията да бъдат приемани децата на работещите в общинските детски градини. Последната, седма, хипотеза е "други случаи, които налагат прием". Точно по тази линия минаваха и внучетата.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Английски език on vimeo
Курс по Уеб Дизайн
Руски език за начинаещи
Урок по Математика за 1 клас
Народни танци за деца в Люлин
Частни уроци по Английски цени
Английски език упражнения
Зумба танци за отслабване
IELTS Курсове
Спортни танци
Уроци по Английски език Бургас
Обучение Италиански език
Тест по Немски
Online курсове по Холандски
Тестове по Икономика
Начални уроци по Английски
Графичен Курсове
Уроци по Немски език онлайн
Упражнения по Руски език
Кик Бокс тренировки
Уроци по Немски език София
Индивидуални тренировки по Карате
Балетна школа София Класически Балет
Езикова школа Стара Загора
Немски език курсове
Как да научим Английски лесно
Немски език нива
Урок по Математика
Частни уроци по Английски език в Пловдив
Частни уроци по Испански София
Уроци по Английски език за начинаещи онлайн
Български Народни хора
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ