+ Предложи новина
03.07.2018

За догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата

За догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата

  Догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата. Това обявиха от МОН след въпрос на омбудсмана Мая Манолова. Общественият защитник изпрати препоръка на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по повод готвените промени за провеждане на изпитите за националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ) след завършване на VII клас. В институцията на омбудсмана са постъпили десетки жалби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, в които заявяват категоричната си позиция срещу намерението на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за учебната 2018 г./2019 г. да включва материала от обучението в V, VI и VII клас.

 На 6 юни т.г. от МОН обявиха, че се обсъжда коренна промяна в съдържанието на изпита, като той вече ще включва не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети. Родителите на седмокласници и шестокласници протестират, тъй като техните деца, набор 2005 г. и набор 2006 г., са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени. „Основен принцип в правото е даден закон, ако засяга неблагоприятно лица, то той да важи занапред, а не за заварени случаи. Нашите деца вече преминаха през материала за пети и шести клас, без реално да имат представа, че ще полагат изпит върху него“, пишат родителите. Те са категорични, че е резонно, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници – набор 2007 г.

 В отговор до омбудсмана Мая Манолова министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уверява, че „експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат в НВО по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас“, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. В препоръката си до министър Вълчев Манолова обаче акцентира, че „отсрочката“ трябва да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да имат време да се подготвят. „Смятам, че освен обхватът на учениците в училище, е много важно да се работи за постигане на по-високо качество на образователния процес и за увеличаване постиженията на учениците. Мисля, че това няма да се получи, като непрекъснато и в движение се правят промени, които водят до недоволство сред учители, ученици и родители“, подчертава още омбудсманът.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци Пловдив
Брейк танци за начинаещи
Уроци по Плуване за възрастни Варна
Школа за Модерни танци Пловдив
Уроци по Английски за начинаещи
Козметични курсове
Курсове по Козметика София
Клуб Латино танци
Частни уроци по Математика Пазарджик
Курсове за Маникюр Варна
Програма за изучаване на Английски език
Уроци по Салса онлайн
Салса танци София
Английски език ниво b1
София Хоро
Школи по Немски език София
Уроци по Биология за 9 клас
Курсове по Руски език Пловдив
Матура по Български
Транскрипции в Английския език
Индивидуални уроци по Немски
Китайски език ЮЗУ
Курсове по Счетоводство
Английски език видео уроци
Тестове по Немски език онлайн
Изучаване на Немски език в Германия
Уроци по Пиано игри
Да учим Английски
Народни танци в Пловдив
Немски език за деца в София
Курсове по Испански Варна
Немски език в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ