+ Предложи новина
11.12.2020

Възможно е тази година да отпадне част от материала за матурите за VII и XII клас

  Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат в края на учебната година, като от тях ще бъдат изключени определени теми, а национално външно оценяване за IV и X клас не е задължително, но е полезно. Съответно, може последните теми от учебните програми да отпаднат, като това не е проблем. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на онлайн среща, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, по проблемите на дистанционното обучение.

 По думите му, децата, които не са обхванати ефективно в електронно обучение към настоящия момент, са близо 30 000, като през пролетта те са били 36 000. Той информира още, че 18 000 електронни устройства са раздадени на учениците от училищата, както и че нямат възможност да закупят необходимите 700 000, колкото са учениците в страната, но правят всичко възможно, за да се осигурят повече устройства за повече ученици, които нямат възможност да учат дистанционно.

 Министърът подчерта, че държавата кандидатства за европейски средства, с които да закупи 108 000 персонални компютъра, но процедурите отнемат време, каза още, че ако семейството на едно дете не може да си позволи да плаща за интернет, то училището има право да заплати услугата.

 Доц. Ковачева акцентира, че последният доклад за образованието на ЮНЕСКО алармира за риска пред децата с увреждания да отпаднат от онлайн обучение. "По данни на УНИЦЕФ-България едно от всеки пет деца с увреждания и специални потребности е изключено от дистанционното обучение поради липса на устройства и подходящи учебни ресурси. 40% от родителите се нуждаят от помощ при гледане на детето си, за да могат да отидат на работа", подчерта омбудсманът и допълни, че са поставени редица проблеми за решаване, свързани с качеството на дистанционното обучение и дигиталното изключване. В края на срещата омбудсманът се ангажира въпросите, на които министър Вълчев не успя да отговори в рамките на час и половина, да бъдат обобщени и препратени за отговор към МОН.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Английски език Пловдив
Йога за бременни София
Зумба танци видео
Частни детски ясли Банкя
Латино танци София
Езикови училища в София
Групи Балет
Английски с транскрипция
Индивидуални уроци по Испански София
Курсове по Испански Бургас
Азбуката на Испански
Индивидуални тренировки по Карате
Кандидат студентски изпити по География
Курсове по Италиански език
Школа по Индийски танци
Клубове по Народни танци в Русе
Уроци по Музика за 1 клас
Частни уроци по Испански
Интензивен Курс Английски
Медитация Йога
Школа за Китара
Брейк танци в залата
Бизнес Английски в 24 урока
Частни уроци по Английски Пловдив
Как да научим Английски лесно
Курсове по Руски език Варна
Уроци по Китара Варна
Тестове по Немски език за начинаещи
Хоро в София
Народни танци за начинаещи
Индивидуални уроци по Руски език София
Курс по Английски за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ