+ Предложи новина
29.04.2022

Възможно е следващата учебна година да започне на 7 септември

 Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го казал многократно, но продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/2024 година може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

 Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите образователни системи. За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.

 Искаме също, освен тази една седмица, която трябва да се разпредели като учебни дни, защото от първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици в края на учебната година. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината, обясни министър Денков.

 "Образователният облак" ще бъде готов за началото на новата учебна година - през септември, и в него ще има електронни образователни ресурси, които ще са безплатни за всички деца в България, съобщи министър Николай Денков. Той подчерта, че всички деца у нас трябва да имат достъп до качествено образование.

 Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в образователната ни система, каза министър Денков. Той добави, има деца от Украйна у нас, които се организират в кооперативи, но те не са част от нашата училищна система. Тези деца учат онлайн по украинската образователна система. Обсъждаме в Министерския съвет да им помогнем през лятото, когато завърши украинската учебна година, да продължат с обучението за наваксване на техните пропуски, но извън нашата образователна система.

Източник: www.vesti.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по Испански
Футбол тренировки
Уроци по Немски език София Младост
Курсове Маникюр София
Курсове Италиански
Школа за Хип Хоп танци София
Курсове по Психология
Курс Немски Варна
Интензивни Курсове по Френски
Упражнения по Английски език за начинаещи
Частни уроци по Английски Пловдив
Интензивен Курс по Френски
Летни курсове Английски
Курсове Маникюр Пловдив
Народни танци Пловдив за начинаещи
Курс за Фотограф
Йога вкъщи
Уроци по Немски Бургас
Нивата в Английския език
Swing танци София
Двойно Счетоводство
Уроци по Музика за 1 клас
Английски език за деца
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Курсове по Английски език Пловдив
Изучаване на Италиански
Курс Немски София
Курс по Испански Стара Загора
Частна детска ясла София Надежда
Тренировки по Футбол за деца в Левски
Китари за деца
Забавен Английски за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ