+ Предложи новина
05.05.2020

Възможно е матурите за учениците от 4. и 10. клас тази година да не се проведат

 Министерството на образованието ще предложи тази година да отпаднат националните външни оценявания в 4. и 10 клас. За да се случи обаче, парламентът трябва да одобри законови промени, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев. Провеждането на НВО в 4. и 10. клас беше една от големите дилеми, каза министърът. От една страна полагането на тестовете е нужно за диагностиката, а и при кандидатстване в математическите гимназии. Изпитът в 10. клас пък е важен за учениците от обединените училища.

 "Тази година обаче не си заслужава риска. Затова ще препоръчаме на Народното събрание да гласува законова промяна, тъй като двата изпита са заложени в Закона за училищното и предучилищното образование", обясни Красимир Вълчев.

 Ако предложението на МОН и кабинета получи подкрепата на парламента, тази година ще се държат само националните външни оценявания в 7. клас и матурите в 12. клас. Това ще гарантира равнопоставеност между учениците, а изпитите ще се проведат при строги  мерки за дезинфекция и дистанция, заяви Вълчев. Той подчерта, че НВО в 7. клас е важно, защото има селективна функция и е определящо за това къде ученикът ще продължи образованието си в горен курс.  Освен това има много деца, които са инвестирали усилия в подготовката си. Ще е неправилно да прехвърлим отговорността на училищата, каза министърът.

 Очаква се датите за изпитите в 7. и 12. клас да бъдат обявени във вторник идната седмица. Ще бъде осигурена алтернатива за деца, които са поразени от коронавируса или са под карантина, увери още Вълчев. Той добави, че отлагането на матурите няма да създаде проблеми с кандидатстването във висши училища. Разговарял с ректори, които го уверили, че забавяне с 12-14 дни няма да попречи на кандидатстудентската кампания. Дипломите за средно образование по думите на министъра ще бъдат издадени с около 6-8 дни по-късно от обикновено, което няма да създаде трудности и да кандидатстващи в чужбина. У нас приемната кампания ще е през юли.

 Очаква се тази следващата седмица да се уточни и какъв материал ще бъде включен в изпитните варианти на седмокласниците и зрелостниците. "Училищата и учителите нямат една скорост на преподаване. Пуснахме анкета и днес обобщавахме резултатите кой до къде е стигнал. Не можем да кажем, че няма да включваме в тестовете материал от периода на електронното обучение, но ще се съобразим с най-бавните - увери Вълчев. - Учениците няма да бъдат изненадани  с повече материал, а с по-малко."

 В отговор на притесненията на ученици и родители министърът добави, че образованието е процес с натрупване, не се учи в последните месеци, а и изпитът не изисква точно заучаване. Той проверява и умения за прилагане на знания, включително усвоени предишни години. Ще подходим с максимално разбиране, категоричен бе Красимир Вълчев. Има ситуации, които предполагат виждане с учител, дори при затворени училища, призна министърът на образованието. Затова ще се даде възможност за индивидуални консултации, както и за явяване на изпит за повишаване на оценката. Ще се проведат и изпити за учениците в самостоятелна форма. Където не може това да стане от разстояние, ще се видят на живо. Няма да има удължаване на учебната година. В училища, където има  специфики - например практики или упражнения, свързани с изкуства, ще се вземат по-късно. Възможно е това да стане дори през юни.

 "Други държави отварят много по-смело образователните си системи, но ние смятаме, че това е рисково. Има опасност от вторична вълна на заразата и следва да сме сдържани", заяви министър Вълчев. Според него няма основание за притеснение за успешното приключване на учебната година дистанционно,  тъй като електронното обучение сработило добре. Учителите се справиха благодарение на родителите, добави Вълчев.

 Запитан дали ще се допусне отваряне на дежурни групи в детските градини за родителите, които вече не са в състояние да гледат хлапетата поради изчерпан отпуск, Вълчев отвърна, че това също е твърде рисковано. "Очакванията са между 25 и 40 на сто от родителите да върнат децата в градините, ако те отворят. Това прави 60-100 хиляди деца, което създава риск за голяма вторична вълна на заразата. Надделява принципът на предпазливост!", каза министърът на образованието.

Относно намеренията за задължително обхващане на 4-годишните в детските градини от следващата учебна година, той обясни, че е заложена възможност за 2-годишен период на отлагане. Преценката ще е на общините.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ