+ Предложи новина
30.08.2017

Възможно е директорът на СМГ да бъде уволнен дисциплинарно

Възможно е директорът на СМГ да бъде уволнен дисциплинарно

  Сагата с директора на Софийската математическа гимназия, който отказа на МОН да подаде оставка, продължава и тази седмица. Повече от месец Антони Стоянов разиграва регионалния инспекторат по образованието и просветното министерство, като миналата седмица чак се барикадира в кабинета си. Срещу него има протести на родители заради уволнената учителка по математика Петя Тодорова. Втори месец МОН се опитва да разреши конфликта в гимназията безуспешно и накрая започна да призовава Стоянов да напусне. В последните дни се заговори за доклад с негови нарушения, които дават повод за дисциплинарно уволнение за директора. И вчера обаче Стоянов заяви, че няма да подава оставка, защото не вижда основания за това. Шефката на РИО-София Ваня Кастрева съобщи пред БНР, че до три дни дисциплинарният съвет ще се произнесе по казуса, след като получи писмените обяснения на директора.

 В доклада са описани 15 нарушения на Стоянов, свързани с организацията на образователния процес. "Не е изпълнен учебният план за учениците в пети клас по отношение на обучението им по музика. На педагогически съвет са взимали решения, които не са в правомощията на съвета. Има нарушения, свързани с цялостната организация на работата на съвета и във воденето на книгата за регистриране на заповеди на директора, където се допуска регистрирането на заповеди с индекс име, а само с номера. Реално погледнато, дори има записани ученици, без да са приложени оригиналите на удостоверението за завършен начален етап, нещо, което е част от заповедта на министъра", обясни пред БНР Кастрева. Тя обясни още, че е получена подписка от над 700 души - бивши и настоящи ученици на СМГ и други заинтересовани лица, "които смятат, че авторитарното поведение на господин Стоянов и липсата му на желание за диалог са крайно неприемливи и са в разрез с добрите практики в една от най-елитните гимназии в страната".

 Стоянов отрича да има реални причини, за да бъде уволнен. "Направена е проверка, открила дребни нарушения. Например в някой дневник не било написано отсъствие, което е работа на учителя, а аз не съм успял да упражня достатъчен контрол", обясни директорът.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ