Регистрирай се
+ Предложи новина
18.03.2020

Възможно е децата от подготвителните групи да останат без подготовка за първи клас

 Ситуацията с принудителната ваканция изправя пред проблем подготвачетата в детските градини. Докато в училищата от понеделник стартира дистанционно обучение – както е възможно при спецификата на различните райони и училища, за хлапетата от забавачките няма такъв вариант. В тъй наречените ПГ5 и ПГ6 (подготвителните групи за 5- и 6-годишните) има педагогически ситуации, чиято цел е да се постигне готовност за тръгване в първи клас.

 „Там основният метод е игра. А няма как да имаме електронна игра. Не е желателно и децата в тази възраст да стоят пред екрани. Най-лошият сценарий е да нямат занимания до края на април или май. И част от лятото да се ползва”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 Запитана за готовността на училищата да преминат към дистанционно обучение, зам.-министър Таня Михайлова коментира: „Със сигурност имат готовност, с поставяне на задачи от разстояние, без физическия контакт, но с оглед на извънредното положение сме готови за промени в системата. Тя е готова, но е много важно как самото училище ще приведе тези мерки в изпълнение, защото е важна спецификата на училището, възможностите, техническата обезпеченост. Там, където не е възможно, ще се осъществява комуникация с родителите, по електронната им поща.

 Родителите не е задължително да са вкъщи, но те трябва да проверяват какво са направили децата, контролът е от тях. За семействата, които нямат електронни устройства - търсим информация. От понеделник се работи всеки час, за да се осигури това обучение. 5 часа работа за учителите, за да не са в отпуск - ще разработват въпроси, домашни и т.н. Тези, които не могат да работят онлайн, ще трябва да излязат в платен отпуск. Важно е правилно да се разпределят материалите, да не се струпват в един момент, а след това да няма. Важна е много ролята на директорите и ръководителите на тези екипи, които сега разработват материалите”.

 В МОН са постъпили предложения да се създаде възможност поставените задачи да се изпълняват във време, когато родителите са вкъщи, а не точно в 9 или 10, както е по разписанието на учебното време. Идеята е да може възложеното от учителя да се изпълни в рамките на деня.

 „Много от решенията се взимат ден за ден, минута за минута – каза по този повод Таня Михайлова. -  Отчитането не е към МОН, а към директорите. Платформата може да даде информация кога учителят или ученикът е влизал в нея. Ние сме помолили началниците на Регионалните управления на образованието да препоръчат на директорите на училища да споделят добри примери и практики. От понеделник това ще се случи. Правим всичко възможно да могат да се включат учителите и да не са в отпуск. Още когато се върнаха от Италия учители, ние бяхме разпоредили да не са в отпуск, а в служебен отпуск. Правим всичко възможно да случи”.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за компютри
Клуб по Спортни танци
Частни уроци Руски език
Тестове по Математика 7 клас
Подготовка по Математика за кандидат студенти
Уроци по Пеене София
Школи по Народни танци София Студентски град
Състезателни танци за деца
Кандидат студентски изпити по География
Зумба в София
Школи Народни танци за начинаещи
Online уроци по Рисуване
Частна детска градина София Лозенец
Народни танци Люлин
Индивидуални уроци по Немски език София
Пилатес за деца
Уроци по Китара Бургас
Йога центрове в София
Курсове по Руски Бургас
Частна детска градина София Надежда
Спортни танци видео деца
Тренировки по Футбол София
Уроци по Арабски език Пловдив
Курсове Английски език Пловдив
Английски език за 4 клас
Учител по Китара София
Частна детска ясла София Гео Милев
Курс по Испански в Русе
Тестове по Немски език за начинаещи
Онлайн уроци по Италиански
Хип Хоп танци София център
Курс по Английски език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ