+ Предложи новина
18.03.2020

Възможно е децата от подготвителните групи да останат без подготовка за първи клас

 Ситуацията с принудителната ваканция изправя пред проблем подготвачетата в детските градини. Докато в училищата от понеделник стартира дистанционно обучение – както е възможно при спецификата на различните райони и училища, за хлапетата от забавачките няма такъв вариант. В тъй наречените ПГ5 и ПГ6 (подготвителните групи за 5- и 6-годишните) има педагогически ситуации, чиято цел е да се постигне готовност за тръгване в първи клас.

 „Там основният метод е игра. А няма как да имаме електронна игра. Не е желателно и децата в тази възраст да стоят пред екрани. Най-лошият сценарий е да нямат занимания до края на април или май. И част от лятото да се ползва”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 Запитана за готовността на училищата да преминат към дистанционно обучение, зам.-министър Таня Михайлова коментира: „Със сигурност имат готовност, с поставяне на задачи от разстояние, без физическия контакт, но с оглед на извънредното положение сме готови за промени в системата. Тя е готова, но е много важно как самото училище ще приведе тези мерки в изпълнение, защото е важна спецификата на училището, възможностите, техническата обезпеченост. Там, където не е възможно, ще се осъществява комуникация с родителите, по електронната им поща.

 Родителите не е задължително да са вкъщи, но те трябва да проверяват какво са направили децата, контролът е от тях. За семействата, които нямат електронни устройства - търсим информация. От понеделник се работи всеки час, за да се осигури това обучение. 5 часа работа за учителите, за да не са в отпуск - ще разработват въпроси, домашни и т.н. Тези, които не могат да работят онлайн, ще трябва да излязат в платен отпуск. Важно е правилно да се разпределят материалите, да не се струпват в един момент, а след това да няма. Важна е много ролята на директорите и ръководителите на тези екипи, които сега разработват материалите”.

 В МОН са постъпили предложения да се създаде възможност поставените задачи да се изпълняват във време, когато родителите са вкъщи, а не точно в 9 или 10, както е по разписанието на учебното време. Идеята е да може възложеното от учителя да се изпълни в рамките на деня.

 „Много от решенията се взимат ден за ден, минута за минута – каза по този повод Таня Михайлова. -  Отчитането не е към МОН, а към директорите. Платформата може да даде информация кога учителят или ученикът е влизал в нея. Ние сме помолили началниците на Регионалните управления на образованието да препоръчат на директорите на училища да споделят добри примери и практики. От понеделник това ще се случи. Правим всичко възможно да могат да се включат учителите и да не са в отпуск. Още когато се върнаха от Италия учители, ние бяхме разпоредили да не са в отпуск, а в служебен отпуск. Правим всичко възможно да случи”.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ