+ Предложи новина
11.09.2020

Възможно e 70 000 ученици да останат дигитално изключени от системата на образование

 Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в която настоява за конкретни отговори, свързани с организацията на учебния процес през предстоящата учебна 2020/2021 г. в контекста на COVID -19.

 „Като обществен защитник съм обезпокоена от изнесените данни за над 70 000 ученици без достъп до компютри и интернет връзка. В случай, че се премине към онлайн обучение, тези деца не биха могли да учат в електронна среда и са изправени пред опасността отново да останат дигитално изключени от системата на образование“, пише доц. Ковачева.

 Омбудсманът посочва, че в жалбите си до институцията на обществения защитник, родители изразяват тревогата си, че няма да могат да осигурят със средства от семейния бюджет необходимите устройства за своите деца. Ковачева допълва, че особено трудно е положението за семействата с ниски доходи, безработни родители, за тези с повече от един ученик и с родители, които работят дистанционно от дома си поради създалата се ситуация, предизвикана от COVID -19. Омбудсманът обръща внимание на факта, че броени дни преди старта на новата учебна година, въпреки заявените намерения, липсва ясна и конкретна информация кога точно МОН ще подсигури с електронни устройства и достъп до интернет семействата, които не могат да си ги позволят, така че да се гарантира равният достъп до образование на децата им в електронна среда, в случай, че се премине към дистанционно обучение. В писмото си омбудсманът Диана Ковачева припомня, че чака от МОН отговори на предишни свои препоръки и писма до образователното министерство.

 „Бих искала да отбележа, че съгласно чл. 28 от Закона за омбудсмана органите и лицата, до които се отнасят становищата, предложенията и препоръките на омбудсмана, са длъжни да ги разгледат в 14-дневен срок и да уведомят омбудсмана за предприетите от тях мерки, а който не представи в определения от омбудсмана срок поискани от него сведения, документи или актове, подлежи на административна санкция, което смятам, че за институции, които винаги са се подкрепяли, не е желателно“, пише Диана Ковачева.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Боксови зали в София
Онлайн Английски език
Школа за Народни танци София център
Курсове Йога
Народни танци за деца в Люлин
Курсове по Рисуване за възрастни
Руски език онлайн
Математика обучение онлайн
Народни танци Пловдив за начинаещи
Курсове за Грим
Обзавеждане на детски градини
Пилатес за жени
Шофьорски школи София
Есе по География
Частни уроци по Руски език Пловдив
Курсове по Английски език Русе
Плуване за бебета в София
Уроци по Народни танци София център
Уроци по Химия Бургас
Английски език за начинаещи онлайн
Курсове по Компютри
Курсове Английски Бургас
Частна детска градина София Младост 4
Уроци по Английски език Бургас цени
Салса видео уроци
Английски език матура
Частни уроци по Литература Бургас
Подготовка по Математика за кандидат студенти
Пилатес за бременни София
Курсове Йога
Езикови школи Бургас
Школи по Народни танци София център
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ