+ Предложи новина
15.04.2020

Във времето за пролетна ваканция - консултации, забавни занимания и уроци по обноски

  Със занимания за добрите обноски, подреждане на 10 книги от домашната библиотека по азбучен ред и салата от приказки с елементи на  събиране и изваждане до 20 започна пролетната полуваканция в училищата в Пловдивска област. Почивката, която се полагаше на учениците от днес до четвъртък, бе отменена от МОН и в настоящата ситуация ще се сведе само до великденските празници за цялата страна – от 17 до 20 април. Макар дните да са учебни, указанията са за олекотен режим със занимания до 4 часа на ден – за наваксване, консултации или забавни занимания.

 За 2. Б клас от пловдивското СУ „Св. Седмочисленици“ денят започна с подкана „Пей и се раздвижи“, за да увлече всички хлапета в танц и да ги развесели. Във 2. В пък използваха момента да поговорят за здравословното хранене и до утре всеки може сам да състави полезно меню. В 4. В клас гледаха филм за дивата природа със задача да открият в него животните, които не се отглеждат у дома. Децата от 4. Б клас пък  пренаредиха книгите в домашната библиотека – но не по цвят на корицата и тематика, а така че първите 10 на рафта да са по азбучен ред на заглавията.

 В клипчета за устройството на човешкото тяло четвъртокласници попълваха пъзели и именуваха органите в занимание по „Човекът и природата“. А по „Човекът и обществото“ други си направиха виртуална разходка, опознавайки чудесата на България. По-сръчните могат да опитат как ще им се получи яйце от хартия с техниката оригами. По-големите ще упражняват как се прави презентация, като наблягат на правилата за представяне пред публика – добавяне на звукови ефекти, графични схеми и ефектни визуализации, разказа директорката на школото Денка Генчева.

 В Математическата гимназия занятията започнаха в 9 часа с консултации, няма да се провеждат занятията по редовния учебен график. Освен с възможността да се попита за нещо неясно, обичайната седмична програма е заместена със занимания по интереси – активити игри, които развиват логика, съобразителност, асоциации. Работата с облачните технологии позволява всеки да споделя своя екран с другите в реално време – така всички участват и споделят, обясни директорката Веселина Карапеева.

 В първомайското СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ част от учителите са се възползвали от възможността да отдъхнат през четирите дни, като вземат платен отпуск. Въпреки това за всички деца е направен график за занимания по 4 часа на ден. Те не са свързани с преподаване на нов материал и упражнения, защото учебното заведение е водило активно дистанционното обучение и няма нужда от наваксване. На мястото на отсъстващите преподаватели в класовете „влизат“ техни колеги, а заниманията сме нарекли най-общо гражданско образование, обясни директорът Чавдар Здравчев.

 В начален курс децата се учат на добри обноски. В прогимназията часовете се опират на книга със 100 истории на деца, посмели да бъдат различни. Целта е учениците да се докоснат до вдъхновяващи примери за техни връстници. Гимназистите пък ще използват времето да подобрят уменията си за общуване. Гид в това пътешествие им е Едуард де Боно с книгата си „Как да притежаваме красив ум“. В седмицата с по-лека учебна програма продължава и работата по великденски проекти в различните класове.

 В пловдивското СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ начални учителки „поднесоха“ салата от приказки на първолачета от Монтесори паралелка. Те тъкмо разпознаха историята за житената питка в началото, когато се оказа, че погачата срещнала по пътя си Хитър Петър и той я надхитрил. Решил да я сподели с Пепеляшка, но тогава дошъл Котаракът в чизми и я превърнал в златна колесница. От нея се появила Спящата красавица и препуснала към пещерата на Али Баба.

 Каламбурът от любими детски истории е по примера на „Салатите от приказки“ на Джани Родари и неговата „Граматика на фантазията“. А освен да провокира въображението, да отпусне и да разсмее децата, в случая има и математическо подусловие – да се реши „верижка“ от задачи, в която крайният отговор е броят на приказките в „салатата“.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ