+ Предложи новина
04.05.2015

Въпреки радостните викове, 50% двойки по литература в Алма Матер

Въпреки радостните викове, 50% двойки по литература в Алма Матер

  Половината кандидат-студенти са изкарали двойки на изпита по литература в Софийския университет. Това съобщи председателят на изпитната комисия проф. Милена Кирова.

  Тази година младежите имаха възможност да сравняват цитатите „Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра..." (Христо Ботев, „Борба") и „Кой излъга нашата вяра?" (Гео Милев, „Септември"). Другият вариант за тема беше „Изпитание и избор в разказите на Йордан Йовков“.
  По-голямата част от около 1200 явили се младежи са избрали да пишат именно върху творчеството на Йовков. Въпреки радостните викове, с които тийнейджърите посрещнаха изтеглянето на автора, слабите оценки не са по-малко от всяка друга година. „Масово има и оценки в диапазона 3-3,50. Младите хора познават 2-3 разказа на писателя, не са успели и добре да структурират теза“, посочи проф. Кирова. Около 4 на сто от явилите се на препитването са се справили много добре и са изкарали между 5 и 5,50, а отличниците са под 1%, обясни още преподавателката. Проверителите вече са приключили работата си и се очаква оценките да бъдат публикувани веднага след почивните дни. „Резултатите тази година са абсолютно съизмерими с тези от минали кампании, няма драматично понижение или скок в успеха на младежите“, коментира един от проверителите доц. Бойко Пенчев.
  Недоволните от постигнатия резултат ще имат възможност да се явят на изпит и през юни. Тогава отново ще имат избор между две теми, уточниха от администрацията на СУ. Ако даден младеж е ходил и на предварителната, и на редовната сесия, при изчисляването на бала ще бъде взето по-високото постижение.

Източник: www.presa.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ