+ Предложи новина
22.10.2020

Вълчев за ситуацията в училището в Търговище: Надвишен е прагът на тревожност

  Не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Отделни паралелки ще се карантинират. Ще се приложат локални мерки - карантинирането на цели паралелки или училища. Следим ситуацията в цялата страна. Най-тревожна е в Средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище. Там няколко паралелки ще се обучават в електронна среда. Няколко области са на прага на червените стойности и там следим ситуацията. Няма да се вземат рестриктивни мерки, а трябва да се спазват сегашните. Част от проблемите идват от това, че не се спазват достатъчно мерките срещу разпространението на коронавируса. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев преди да вземе участие в конференцията "Влиянието на съвременните информационни технологии върху когнитивните способности и развитието на децата от 3 до 11 години".

 "Работи се с психолог. Карантинирани са контактните учители и ученици на починалата учителка. Излезли са пробите на почти всички от училището.Там по-скоро има психоза в част от родителите и в учителите. Надвишен е прагът на тревожност. Нямаме много училища, в които да кажем, че имаме клъстери", каза още той.

 Вълчев е категоричен, че ситуацията е динамична. "Засега няма училище в София, което да затворим", заяви министърът на образованието. По думите му не е трудно да се спазва носенето на маски в училище.

 "От началото на учебната година 289 учители са заразени. Децата и учениците са 286. Броят на учителите е с 10% по-висок, защото учениците и децата в детските градини са 920 000, а учителите са 90 000. Това потвърждава данните, че учениците се заразяват по-малко или карат коронавируса без симптоми. В момента нямаме учители, които да отказват да ходят на работа, освен в училището в Търговище", обясни той. "Процентът на заразяване при учители и учители е сходен. Учениците по-малко заболяват или го изкарват без симптоми", поясни още образователният министър.

 "Нормално е да има страхове, но се надявам това да е здравословната доза страх, която да ни помага да спазваме правилата", каза още Вълчев.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ