+ Предложи новина
16.12.2019

Вълчев за НХА: Когато правят щуротии, са автономни. А след това търсят помощ

 Ръководството на Националната художествена академия е отклонявало средства за капиталови разходи, преди да бъдат платени стипендии и заплати. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Повод бе протестът на преподаватели по-рано днес заради липсата на пари. „Има получен сигнал към нас за неизплащане на стипендии и изразходване на средства за капиталови разходи. От вчера има сигнал и по отношение на средствата за заплати. Ние ще направим проверка и ще констатираме дали има неприоритезиране на разходите", допълни министър Вълчев.

 Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия (НХА) се събраха по-рано днес на протест пред учебното заведение. Основните искания на протестиращите са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в НХА, промени в правилника за дейността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа и др.

 Лошата държава не може да се меси в свещената академична автономия, заяви Красимир Вълчев с ирония по повод искането на Академията за финансова инжекция. Когато правят щуротии, са автономни, а след това търсят помощ от държавата, възмути се министърът. По неговите думи в случая не може да се направи нищо, защото това ще наруши формулата, по която се финансират вузовете. Още миналия месец в академията е имало одит с препоръки. Това е вторият ВУЗ, който закъсва в края на годината, след Свищовския.

 За финансовите проблеми на Художествената академия се разбра от протестите на преподавателите. Според официалните финансови отчети, публикувани на сайта на академията, дупката в бюджета й е 600 000 лева. Преподаватели твърдят обаче, че става въпрос за 800 000 лева. Според документите е планирано годишните разходи на академията да са 7.4 млн. лева. От тях около 5 млн. лева се покриват от държавния бюджет и са издръжка за обучението на студентите.

 Според синдикатите основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус на академията в София. Договорите само за строителство за тези проекти са за общо 7.55 млн. лева. Финансирането само частично идва от еврофондовете.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Латино клуб София
Фризьорски курс Хасково
Частни уроци по Японски език
Йога в Стара Загора
Народни танци Младост 3
Курсове по Рисуване Варна
История на Бургас
Кик Бокс Варна
Курсове за Маникюр Варна
Уроци по Рисуване Варна
Урок по Английски език за начинаещи
Латиноамерикански танци
Дискусия Счетоводство
Латино танци нови групи
Курсове по Руски
Уроци по История за кандидат студенти
Китайски език за деца
Кик Бокс жени
Курсове по Руски онлайн
Уроци по Български език за 7 клас
История на българската Литература
Френски език курсове
Уроци по Испански онлайн
Курсове Компютърна грамотност Пловдив
Курс по Рисуване за възрастни
Курсове по Китайски език
Уроци по Английски език София Младост
Школа Модерни танци Русе
Уроци по Химия Варна
Уроци по Английски Бургас
Частни уроци по Английски Младост
Балетна школа София учебна година
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ