+ Предложи новина
19.01.2021

Вълчев с нов вариант на неудачната Наредба за управление на качеството от 2016 г.

  Най-късно следващия месец ще предложим проекта за наредбата за управление на качеството в институциите за обществено обсъждане. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на парламентарен контрол. Наредбата бе издадена през 2016-а и отменена с акт на министъра през 2017-а.

 „Отмених я, защото прецених, че наредбата в онзи вид създава повече допълнителна работа по изработване на документи и ще отклони усилия от основната работа на училищата педагогическите специалисти, защото залага на формален, а не на действен подход”, заяви министърът. Вълчев обясни, че междувременно от 2018 до днес са представени няколко нови варианта на наредбата, които също не били одобрени от него. „В момента имаме изготвен вариант и смея да твърдя, че той вече е по-добър и много по-близо до крайния ѝ вариант, отколкото предходните”, смята министърът.

 По думите на министъра остават част от страховете, че наредбата ще доведе до писане и преписване на документи, ходене на обучения, част от които са безсмислени. „Имаме множество концепции за това какво е качествено образование. Във всички случаи не е да имаме добре красиво написани документи. Качеството е процес на постоянно подобряване на работата. То се формира от всички елементи на средата”, заяви Вълчев.

 Той подчерта, че не иска качеството да се разбира като формален елемент, тъй като то е функция на много неща – достъпа до добри, мотивирани и подготвени учители и специалисти, добрият климат на работа, благоприятна физическа среда, налагането на политиката на партньорство с родителите, квалификацията. „Всичко това не може да се постигне като се напишат определен брой документи, на колкото и добра концепция да са подчинени, или да се препишат както се случва най-често”, заяви министър. Вълчев даде пример с акредитацията на висшите училища, които на хартия имат прекрасни системи за управление на качеството, но имат множество забележки към политиките им.

 С новата наредба ще вече ще бъдат издадени всички 19 стандарта за образование. В момента има 18 и липсва само този за управление на качеството. „Целта на тази наредба е да създаде култура на самооценка, на анализ, за стремеж за подобряване на мерките и резултатите, а не документи. Тази култура се създава бавно и не само благодарение на наредбата. Не приемам аргумента, че само защото го има в закона, трябва задължително да го издадем”, допълни Вълчев. По думите ролята на директорите и регионалните управления е важна за налагането на тази култура.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Руска школа по Пиано
Курс по Испански Варна
История на българите
Български език матура
Частни уроци по Японски език
Френски език начинаещи
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Английски език урок 1
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Клуб по Спортни танци Сливен
Подготовка за матура по Български език и Литература
Частни уроци по Немски
Обучението по Математика
Курс по Народни танци
Немски език уроци
Латиноамерикански танци за деца
Английски език нива на обучение
Декоративен Маникюр Ноктопластика
Компютърни курсове
Курсове Народни София
Уроци Графичен Дизайн
Езикови школи Пловдив цени
Тренировки по Кик Бокс
Лесен Английски за начинаещи
Салса клуб
Летни курсове по Испански език
Курс по Ексел
Карате клуб София
Уроци по Информатика за начинаещи
Уроци по Плуване за възрастни София цени
Бокс тренировки видео
Тестове по Немски език а1
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ