+ Предложи новина
11.12.2020

Вълчев: Първи в класните стаи ще се върнат децата от началния етап на обучение

 Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, предаде БНТ. Обмисля се след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения. При него ще се преценява по области в кои училища и кои класове да се върнат в час. За учениците, на които в края на учебната година предстоят матури, образователният министър успокои, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат.

 Националното външно оценяване за IV и X клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни обаче изпитите след VII и XII клас. С едно облекчение: "Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми - не е проблем да бъдат изключени определен брой теми", посочи Вълчев. Взето е решение децата със специални образователни потребности да бъдат обгрижвани присъствено въпреки епидемията, поради което Центровете за образователна подкрепа ще бъдат отворени и няма да връщат нито едно дете. На някои места обаче решението още не се изпълнява.

 "Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап. Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние. След това с приоритет са учениците от VII и XII клас", обобщи Вълчев.

 Темата дали всички деца в момента имат устройство, през което да са във виртуалната класна стая, образователният министър коментира така: "Факт е, че няма да вземем решение и да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, за да кажем, че сме осигурили този равен достъп. Въпреки това, през европейски проекти вече са дарени 18 000 компютъра. И има очакване още 107 000 да бъдат доставени. Дотогава много ученици обаче остават извън системата електронното образование."

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Математика за 2 клас
Курсове по Испански език Варна
Обучение по Фризьорство
Курсове по Фризьорство курс
Футболни школи
Уроци по Математика за 5 клас
Народни танци за деца Русе
Курсове по Английски език Варна
Частни уроци по Испански език София
Уроци по Пиано за деца
Уроци по Математика София Сердика
Висша Математика 1
Онлайн изучаване на Английски език
Курсове по Английски
Курсове по Английски Бургас
Салса клуб
Курсове по Руски Бургас
Школи по Английски език в Люлин
Йога в Студентски град
Школа по Математика Габрово
Учител по Английски Люлин
Курсове за Фризьор Варна
Танцови школи София
Български език за чужденци
Школа по Рисуване
Онлайн Английски за начинаещи
Салса танци
Частни уроци по Немски език Плевен
Частни уроци по Испански Бургас
Немски език за деца
Курсове по Народни танци София
Салса клуб София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ