+ Предложи новина
14.01.2020

Вълчев посети Катар и обеща сътрудничество между българските и катарските училища

 България и Катар ще обменят опит, свързан с управлението на училищата, обучението и методите на преподаване, учебните програми и оценяването на постиженията на учениците и на учителите. Това ще бъде възможно, след като просветният министър Красимир Вълчев и министърът на образованието и висшето образование на Катар д-р Мохамед Абдул Уахед Ал Хамади подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и технологиите.

 То беше инициирано от катарската страна и предвижда сътрудничество в сферата на училищното и на висшето образование, на научните изследвания и технологиите. С документа ще се насърчава и сътрудничеството между училищата в двете държави.

„През последните години в страната ни се поставя акцент върху развитието на научните изследвания и иновациите“, каза министър Вълчев.

 Споразумението за сътрудничество ще задълбочи и взаимодействието между висшите училища чрез включването им в европейски университетски мрежи. „В тази насока е възможно засилване на сътрудничеството с двустранни споразумения между нашите и катарските университети, добави министър Вълчев. Подписаният документ урежда възможности за сътрудничество в областта на магистърските и докторските програми и научните изследвания. Ще се обменя информация за нормативната уредба, регламентираща академичното признаване на образованието, придобито в чужбина, а също и по въпроси, свързани с оценяване на качеството и акредитацията във висшите училища.

 Заедно с министър Красимир Вълчев в Доха бяха ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Медицинския и Техническия университети в София, и на Националната спортна академия. Българската делегация разговаря с ректора на Катарския университет, със заместник-ректора на университета „Хамад бин Халифа“, който се намира в Града на образованието, както и с деканите на факултетите по обществено здраве и по инженерни науки. В Града на образованието се намират и кампусите на осем международни университета, както и училищните и изследователски сгради на фондация „Катар“.

 По време на визитата министър Вълчев се срещна с българи, които живеят в Катар и работят в сферите на образованието, науката и спорта. Програмата включваше и посещение на Спортната академия „Аспайър“ и на Катарската национална библиотека.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ