+ Предложи новина
22.02.2019

Вълчев на конференция за дигиталното образование: Учителят да бъде лидер, не лeктор

Вълчев на конференция за дигиталното образование: Учителят да бъде лидер, не лeктор

 Министерството на образованието и науката ще финансира закупуването на електронни дневници във всички училища в страната. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на конференцията, посветена на дигиталното образование.

 Той посочи, че електронните дневници помагат за по-добрата комуникация между родители и учители, подобряват доверието. Затова те трябва да съдържат модул за взаимодействие с родителите. Вълчев обясни, че над 1 000 училища в страната имат електронен дневник. От тях една част са финансирани по оперативна програма, а друга - със средства от школата. Просветният министър уточни, че те също ще могат да се възползват от възможността, тъй като всяка година се плаща за подновяване на абонамента. 

 Просветният министър посочи, че дигиталното образование може да бъде разделено на две. От една страна чрез информационни технологии в опита да св търсят нови интерактивни методи на обучение, с които децата да бъдат провокирани да учат. "Това включва платформа с безплатни образователни ресурси и достъпно съдържание, изграждането на Wi-Fi мрежа в училищата и възможност за фронтално обучение", заяви Вълчев. Той обясни, че по проекта "Образование за бъдеще" всички училища ще имат достъп до безплатно електронно съдържание, а учителите, които създават дигитални уроци, ще бъдат допълнително финансово стимулирани. Учениците пък ще имат възможност да учат компютърно моделиране още от първи клас. Министърът посочи, че е важно изграждането на дигитални умения, необходими на децата, които в бъдеще ще бъдат на пазара на труда. Като трето направление, по което трябва да се работи във връзка с дигитализацията, Вълчев посочи медийната грамотност, която е третото основно направление. "Трябва да направим децата активни граждани в едно по-електронно общество и да ги научим да различават фалшивите от истинските новини", заяви просветния министър. Учениците трябва да използват повече електронно съдържание за образователни цели, каза още той. 

 Образователният министър посочи, че в края на миналата година е финансирано изграждането на Wi-Fi мрежи и в 600-те училища, в които все още такива липсват. Също така заяви, че до средата на 2019-а всички школа ще разполагат с локални защитени мрежи. Най-важен актьор обаче остава учителят, коментира Вълчев. "Той трябва да е лидер на образователния процес, а не лектор", посочи още министърът. 

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ