+ Предложи новина
26.06.2018

ВУЗ-овете вече няма да оповестяват резултати на „Стени на плача“

ВУЗ-овете вече няма да оповестяват резултати на „Стени на плача“

 От това лято пловдивските вузове свалят имената на кандидат-студентите от Стената на плача. Мярката е заради затягането на режима за опазване на личните данни. След като първи Софийският университет обяви, че няма да прилага предишния начин за оповестяване на резултатите от приемната кампания, промяна в подхода е обсъдена и от ръководствата на висшите учебни заведения под тепетата.

 В Медицинския университет не са склонни да се откажат изцяло от Стената на плача със списъци с резултати и приети на различните етапи от класирането. Това е форма на прозрачност, обясни зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева. Тази година обаче на информационното табло няма да се изписват трите имена на кандидат-студента, а само входящият му номер. Всеки има персонален достъп и онлайн, но вижда само своя резултат. За да могат да се ориентират младежите какви са шансовете им, вузът публикува и процентите на слаби, средни, добри, много добри и отлични оценки по биология и химия.

 В последните години кандидатите ползват най-вече възможността да проверка на резултатите по интернет, но не сме премахнали Стената на плача, защото мнозина добиват там представа за общия успех и си правят сметки за шансовете за класиране, каза и зам.-ректорът по учебната дейност на Пловдивския университет доц. Мария Стоянова. При подаването на заявление за участие в предварителната и редовната кампания всеки подписва декларация, че е съгласен вузът да ползва и обработва личните му данни. За да спази новия режим обаче, Пловдивският университет също тази година ще впише в списъците на Стената на плача само входящите номера, оценките и в коя специалност е класиран кандидатът, без да оповестява публично трите му имена като досега. В Аграрния университет Стената на плача вече изцяло е отпаднала, тъй като кандидат-студентите правят проверката изцяло онлайн.

 Регионалното управление по образование в Пловдив също преустанови практиката на входовете на училищата да се разлепват списъци с резултатите на седмокласниците от националните външни оценявания и на зрелостниците от матурите. До това се стигна още преди 2 години след жалба от страна на родители. Още тогава МОН даде инструкции да се прекрати обявяването на резултати по този начин в училищата в цялата страна.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Как да уча Английски
Матури по Български
Шофьорски курсове
Уроци по Гръцки език
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Курс по Английски език Пловдив
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Курсове по Френски език София
Волейбол тренировка
Предлагам уроци по Тенис на корт
Плуване деца София
Тренировка Бокс
История и цивилизация за 11 клас
Индивидуални тренировки по Зумба в Пловдив
Курсове по Информатика
Школи по Народни танци София център
Индивидуални уроци по Народни танци
Уроци по Български език за 6 клас
Курс по Графичен Дизайн
Курс Немски Бургас
Фитнес тренировки за отслабване
Клубове за Народни обичаи
Курсове за компютри
Уроци по Испански София
Латиноамерикански танци Пловдив
Интензивни Курсове по Френски
Тренировки по Бокс София
Зумба за начинаещи
Уроци по Руски език София
Английски език Бургас
География матура
Азбука на Немски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ