+ Предложи новина
23.07.2016

Второкласниците и третокласниците ще бъдат оценявани с "пчела" или "слънце"

Второкласниците и третокласниците ще бъдат оценявани с

  Новият Държавен образователен стандарт за първи път урежда валидирането на документите на една голяма група деца, които се връщат от други страни и продължават да учат у нас. Това като тенденция се засилва, заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Според новия стандарт, във втори и трети клас всяко училище ще определя качествените показатели автономно. Това означава, че оценките ще бъдат "пчела", "слънце”, които да показват дали детето се е представило добре, или не. Вече ще се описват и качествените показатели на оценките, т.е. какво стои зад определението “отличен”, както и българските оценки ще бъдат приравнени към международната скала. За да получи "отличен" ученикът трябва да е постигнал напълно очакваните резултати от учебната програма, да няма пропуски в знанията, да е усвоил нови понятия и да ги използва успешно, да притежава необходимите компетентности и да може да ги прилага самостоятелно при решаване на задачи, съобщават от МОН.

 Стаматов заяви, че минималният брой текущи оценки трябва да е две, а за максималния брой зависи от спецификата на предмета. Друга новост е, че учениците ще могат да взимат сертификати по чужд език, както и сертификат за дигитални компетентности. Друга новост в стандарта е ограничаване на броя на задължителните външни оценявания в четвърти и седми клас. В края на задължителното образование и националното външно оценяване в 10 клас ще бъде насочено към проверка на придобитите ключови компетентности в четенето, математиката, природните науки и в областта на обществените и гражданските компетентности. Друга новост е ежегодно да се определят други предмети за национални външни оценявания и възможност в някои класове да се прави ново външно оценяване както вероятно тази година предстои по география в пети клас.

 Новост е и това, че външното оценяване на учениците в X клас може да стане с компютър. Запазват се текущите, срочни и годишни оценки. Срочните оценки се формират на базата на поне две текущи оценки. Учениците в първи клас ще бъдат оценявани с положителни оценки. Първокласниците ще получават и една обща оценка на базата на знанията, които са показали през цялата учебна година. Във втори и трети клас ще има качествени оценки по всеки предмет. Всяко училище ще избира формата на качествата оценка. Стаматов заяви, че възможностите за поправяне на оценка слаб има в рамките на две сесии в 5 и 9 клас, а за учениците от началния етап е предвидено допълнително обучение през лятото. То ще бъде задължително за учениците от 1 до 4 клас. Не става ясно обаче как деца, които не са присъствали и не са се научили да четат през учебната година, ще бъдат задължени да го направят през лятната ваканция. Окончателни оценки за завършен начален етап учениците получават на база оценките от предметите в 4 клас. За основно образование – за предметите от 5 до 8 клас.

От 2019 г. в точки ще се формира и балът за кандидатстване в математически гимназии след четвърти клас и за влизане във всички гимназии след седми клас. Годишните балообразуващи оценки от свидетелството за завършване на съответния клас ще се превръщат в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15. Това на практика значи, че шестица в дипломата ще има два пъти по-малка тежест от отличен резултат на теста, ако максималният брой точки е 100. От пример, даден от Стаматов, се разбра, че максималният бал може да е 500 (утроен резултат на един от тестовете (по български език или по математика)+резултата от другия тест+две годишни оценки - б.а.). В по-малко желаните училища ще се приемат деца и с нула точки на теста.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ